Galaxy Note växer igen

Mobiltelefoner Samsung Galaxy Note var den första smartphone som på allvar utmanade gränserna mellan telefoner och surfplattor. I version 3 växer modellen ytterligare en storlek.

Galaxy Note växer igen

Trots att skärmen på Galaxy Note 3 är hela 5,7 tum stor mätt över diagonalen och att telefonen har fått ett kraftigare batteri har inte vikten öka utan istället minskat med nästan 15 gram. Även tjockleken på besten har minskat och är nu bara 8,3 millimeter. Utseendemässigt gör den nya modellen upp med arvet efter föregångaren och hämtar istället uttrycket från de senaste systermodellerna i Galaxy-familjen.

Vässad penna

Det som gjorde den första utgåvan av Note riktigt intressant var kanske ändå inte skärmstorleken utan pennan som kunde användas för att anteckna direkt på skärmen. S Pen som Samsung kallar den kommer även den i ett nytt utförande och ska nu vara både exaktare och ge fler funktioner än tidigare. Ett tryck på pennans knapp när man håller den ovanför skärmen plockar till exempel fram en snabbmeny genvägar till appar där man kan använda pennan. En av nyheterna på det området är att man med funktionen Pen Window kan rita en ruta av valfri storlek att köra en app i. På så sätt kan man köra flera olika appar parallellt på skärmen. För att klara det har Note 3 hela 3 GB minne vilket är det mesta vi hittills sett i en mobiltelefon.

Förbättrad säkerhet för företagsanvändare

Redan för ett och ett halvt år sedan presenterade Samsung säkerhetslösningen Knox som gör det möjligt att hålla företagsdata och företagsappar säkert åtskilda från resten av telefonen i en så kallad container. Att få Knox på plats i produkterna visade sig dessvärre ta längre tid än beräknat men i och med lanseringen av Galaxy Note 3 ska arbetet vara klart och modellen ska ha funktionen förinstallerad från start.

Kompis med Gear

Eftersom Note 3 är i största laget som telefon är det logiskt att modellen också är den första av Samsungs lurar som fungerar tillsammans med mobilklockan Galaxy Gear som också presenterades i samband med elektronikmässan IFA. Redan den 25 september ska både Note 3 och Gear finnas ut till försäljning.

Fakta

Samsung Galaxy Note 3

OS: Android 4.3 Skärm: 5,7 tum, super amoled, 1920×1080 pixlar Kamera 1: 13 megapixel, autofokus, led-blixt Kamera 2: 2 megapixel, klarar videosamtla i full-hd Processor: Snappdragon 800, 2,3 Ghz, fyrkärning Mobildata: 4g (upp till 150 Mbit/s), 3g, edge Minne: 3 GB Lagring: 32/64 GB + plats för minneskort Mått: 151,2 x 79,.2 x 8,3 mm Vikt: 168 g

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.