Fokus på kameror och prestanda i nya Galaxy S23-familjen

mobiler Samsung lanserar nya Galaxy S23-familjen med tre smartphones samt flera bärbara datorer i Galaxy Book-serien.

Fokus på kameror och prestanda i nya Galaxy S23-familjen

Mycket känns bekant när Samsung nu släpper nya smartphones i Galaxy S23-serien, men under skalet döljer sig en hel del spännande förbättringar, som vässade kameror och snabbare processorer.

Helt nya Galaxy S23 och S23+ är försedda med Qualcomms processor Snapdragon 8 Gen 2 och amoled-skärmar med upplösningen 2340×1080 bildpunkter. Bildskärmarnas storlek är 6,1 respektive 6,6 tum.

Värstingmodellen i familjen heter S23 Ultra och har en inbyggd huvudkamera med den rekordhöga upplösningen 200 megapixel och avancerade möjligheter för fotografering i förhållanden med svagt ljus. Huvudkameran kompletteras av en vidvinkelkamera och en kamera med dubbla telelinser som klarar upp till 10x optisk zoom. S23 Ultra har en amoled-skärm på 6,8 tum som klarar upplösningen 3088×1440 bildpunkter och som är mindre rundad än i tidigare generationer.

S23 Ultra har dessutom en inbyggd S Pen som kan användas för att mata in text och bild direkt på bildskärmen.

Hållbarhet är ett genomgående tema, där Samsung pekar på att återvunna och naturliga material har använts i så hög utsträckning som möjligt. Dessutom utgörs glaset på både fram- och baksida av Gorilla Glass Victus 2, som ska vara mer stryktåligt än i tidigare modeller.

Galaxy S23 kommer att säljas i fyra olika färgnyanser (phantom black, cream, green och lavendel19) och priserna hamnar lite högre än för dagens Galaxy S22-serie. Ultramodellen kostar till exempel från 16 990 kronor och uppåt beroende på lagringskapacitet.

Ny serie med bärbara datorer

Samtidigt lanserar man Galaxy Book 3, en ny uppsättning bärbara datorer med skärmstorlekar mellan 14 och 16 tum, som säkert kan locka en och annan företagsanvändare. Den som ofta sitter i videomöten uppskattar troligtvis att den inbyggda kameran har fått högre upplösning, samtidigt som de två inbyggda mikrofonerna har försetts med en funktion för aktiv brusreducering som sorterar bort oönskade bakgrundsljud. En annan smart funktion är att man enkelt kan flytta pågående samtal mellan olika Samsungenheter, till exempel från en mobil till den bärbara datorn.

Samsung har också tagit fram en funktion som låter användaren koppla ihop mus- och tangentbordsfunktioner mellan en bärbar dator och en mobil eller surfplatta. Det gör att man kan använda datorns tangentbord för att mata in text på mobiltelefonens skärm.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.