Gamla spärrar stoppar samtal till 072-mobiler

Gamla inställningar som ligger kvar i många telefonväxlar hindrar samtal till mobiltelefoner med 072-nummer.

Telia har sedan en tid tillbaka börjat använda mobilnummer som börjar med 072. Men om du fått ett sådant nummer är det inte säkert att alla kan ringa till dig. Orsaken är att den nummerserien tidigare har använts för betalsamtal vilket gör att samtal dit är spärrade i många telefonväxlar.

– Det är svårt att veta säkert, men en kvalificerad gissning är att det handlar om omkring 20 procent av alla växlar, berättar Joakim Ahrens, produktansvarig för växelplattformar hos TDC.

Kommuner och landsting i farozonen

Framför allt bedömer han att det handlar om lite äldre telefonväxlar som man inte gjort några förändringar med de senaste åren men även växlar hos exempelvis kommuner och landsting som ofta har spärrar mot betalsamtal.

– Jag tycker man ska passa på att testa om det går att ringa inte bara 072-nummer utan också polisens nya nationella nummer 114 14 och sjukvårdsupplysningens 1177 vilka också kan vara spärrade i växeln.

Om man skulle upptäcka att den egna växeln har gamla spärrar som ligger kvar så är problemet lätt åtgärdat om man kontaktar sin växelleverantör. Samtidigt tipsar Jokim Ahrens om att det kan vara läge att undersöka om de nya nummerserierna för betalsamtal, som börjar på 0900, 0944 och 0939, har blivit spärrade om man inte vill att det ska gå att ringa sådana samtal.

Samma problem tidigare

Det är inte första gången liknande problem har uppstått berättar Jokim Ahrens.

– Även när 075 och 010 började användas för några år sedan var det likadant. Det har även hänt att operatörer utanför Sverige har missat att lägga in nya nummerserier i sina databaser vilket har gjort att det inte gått att ringa de numren från utlandet.

Den som vill veta mer om vilka nummerserier som används till vad kan hitta aktuell information hos Post och telestyrelsen, se länkarna nedan.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.