Gartner: Designa för diversitet

Nolldistans Telekom idags konferens Nolldistans, som gick av stapeln den 26 november, hade Gartner-analytikern och mobiltetsexperten Leif-Olov Wallin som keynote-talare. Att försöka standardisera mobila lösningar på en plattform eller en typ av enheter menar han är meningslöst.
– Vad ni än gör, tänk multi, multi, multi!

Gartner: Designa för diversitet

De flesta i Sverige som vill ha en smart mobil har redan en. Trots det kommer antalet mobila enheter att fortsätta öka kraftigt och enligt Gartner kommer vi svenskar 2018 i genomsnitt ha tre devicer per person.

– Därför måste man designa mobila lösningar för diversitet, vi har allt fler enheter som vi använder för olika saker vid olika tillfällen, säger Leif-Olov Wallin.

Se till kontexten

Att göra all information tillgänglig i alla typer av enheter är däremot fel väg att gå menar han och förespråkar istället angreppsättet less is more när det mobila lösningar.

– Se vad som är relevant i vilken kontext och gör den informationen tillgänglig så optimalt som möjligt där, säger han.

Det innebär att det varken går att inrikta sig på en mobil plattform, en typ av enheter eller en typ av utvecklingsform för appar. För interna tillämpningar eller eller b2b-applikationer kan man eventuellt hålla emot ett tag men för konsumenter kan man inte välja alls.

– Mitt viktigaste råd idag är därför att vad ni än gör tänk multi, multi, multi, säger Leif-Olov Wallin.

Agil utveckling bästa receptet

Samtidigt är det enligt honom bara tre mobila operativsystem man idag behöver bry sig om, Ios, Android och Windows Phone.

– Det presenteras varje år nya plattformar som utmålas som nya stjärnor, men i verkligheten har de väldigt svårt att slå igenom. Att etablera ett nytt ekosystem är mycket tufft.

Bästa vägen för att lyckas hålla jämna steg med den snabba mobila framfarten är enligt Leif-Olov Wallin att satsa på agil utveckling.

– Men för att det ska bli framgångsrikt måste personer knutna till projekten ha befogenhet att fatta beslut. Måste man vänta in ett ledningsmöte nästa månad stannar processen av hela tiden.

Fakta

De fyra största problemen vid mobil utveckling

1. Mängden devicer. De senaste siffrorna visar att det ute i användning finns 5 000 unika typer av mobil hårdvara. Lägg till det att de kan vara laddade med olika versioner av operativsystem och vi får omkring 25 000 olika kombinationer.

2. Integration. Räkna med att interna system saknar api:er, att de api:er som finns inte är anpassade för mobilt bruk eller att informationen anses som för känslig för hantering i mobila enheter.

3. Säkerhet. Säkerhetsproblematiken försvinner aldrig även om uppmärksamheten går i vågor.

4. Kompetens. Det råder kompetensbrist på utvecklingsområdet och antalet javascriptninjas är få. Att hitta och behålla mobil kompetens är därför svårt. Korskompilering och outsourcing är utvägar som kan minska problemen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.