Gartner: Smartglasses kommer förändra ditt arbetssätt

Mobilt Att som it-chef ignorera de uppkopplade prylarnas intåg, som Google glass, kan vara ett stort misstag. Gartner menar att de smarta glasögonen har god potential att förändra arbetet och öka effektiviteten i flertalet branscher.

Gartner: Smartglasses kommer förändra ditt arbetssätt
Press Google Glass

Kommande bärbara uppkopplade prylar, som smartglasses och klock-mobiler, har stor potential att förändra arbetet för stora grupper framöver. Analyshuset Gartner tror att smartglasses, som Google Glass, kommer att effektivisera arbetet genom nya innovativa arbetssätt. De nämner bland sina exempel branscher som tillverkning, fältservice, detaljhandel och hälsovård. De branscher som kommer påverkas i mindre utsträckning är enligt Gartner försäkring, media och banker.

– Smartglasses med uppkopplade kameror kan förbättra effektiviteten för många arbetsgrupper som bland annat tekniker, ingenjörer och tillverkningsindustrin. Branscher som kommer se reell nytta inom de närmsta 3-5 åren är till exempel fälttekniker, där finns potential att spara över en miljard dollar per år genom att effektivisera arbetssättet, säger Angela McIntyre, research director på Gartner.

Tillväxtpotential

Men det finns fortfarande en försiktighet och än så länge ser få verklig nytta med smartglasses. Mindre än en procent av företag i USA har implementerat de smarta glasögonen i deras verksamhet.

Ändå tror Gartner på en kraftig tillväxt under de kommande 5–10 åren, speciellt i industrisektorn. Man tar bland annat upp exempel med tekniska reparatörer som arbetar på fältet. Där skulle videosamarbete experter emellan på avlägsna platser kunna resultera i snabbare reparationer. Sänds bara en person till sajten kommer man dessutom spara in resekostnader.

Dags att ta ställning

Gartner ser också stor potential för sjukvården och telemedicin där experter i samråd med läkare kan hjälpas åt för att utföra medicinska ingrepp.

– It-avdelningen måste tänka igenom om och hur man vill att smartglasses ska användas i verksamheten. Nu är tiden för att överväga och uppdatera sin byod-policy, så att den är aktuell när det gäller smartglasses, säger Angela McIntyre.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.