Gartner varnar för iot-splittring

säkerhet Analysföretaget Gartner tror på en stark tillväxt för internet of things, iot. Men samtidigt lyfts ett varningens finger.

I år tror Gartner att nästan 5 miljarder uppkopplade prylar kommer att finnas i världen – och utvecklingen spås fortsätta. 2020 tror Gartner att det kommer att finnas 25 miljarder uppkopplade prylar i världen. Bilindustrin spås bli ledande.

Men det här leder förstås till nya områden för it-ansvariga att hålla koll på, och Gartner lyfter ett varningens finger: marknaden är splittrad.

Saknas affärsmodeller

I dag finns inga tydliga modeller och standarder för iot inom företag skriver Gartner, och det saknas nyckelfärdiga lösningar.

– Många standarder och lösningar för iot är fortfarande under utveckling och det finns en risk för fel under ett iot-projekts livstid, säger Alfonso Velosa på Gartner.

Rådet – framtidssäkra

Hans råd är att it-ansvariga ska kontrollera om leverantören har framtidssäkrat projektet.

– Det här är särskilt viktigt om det är ett projekt som omfattar arkitektur som ska vara i bruk under lång tid, säger han.

Enligt Gartner krävs också att det kliver fram dominanta företag inom området – något som de anser saknas i dag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.