Det är mycket man behöver ha koll på kring höstens spektrumaktion. Leif-Olof Wallin är sedan förra sommaren teknik- och telekområdgivare i egen regi, men har tidigare bland annat jobbat i mer än 21 år som telekomanalytiker på Gartner. Enligt honom sätter den förra aktionen, som inleddes 2021 och avsåg 2,3 GHz- och 3,5 GHz-banden på många sätt tonen för årets auktion.
Genomgång: Allt du behöver veta inför höstens spektrumauktion
5g I höst har det återigen blivit dags för spektrumauktion för de svenska telekomoperatörerna. Vi har pratat med experten Leif-Olof Wallin om hans förväntningar på auktionen, lärdomarna från senast, och hur operatörerna kan tänkas agera.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Då köpte Tre, genom Hi3g Access, 100 MHz i frekvensutrymmet 3400-3500, Telenor och Tele2:s gemensamma bolag Net4 Mobility köpte 100 MHz i frekvensutrymmet 3620-3720 och Telia 120 MHz i frekvensutrymmet 3500-3620. Dessutom köpte Teracom 80 MHz i frekvensutrymmet 2300-2380.
– Jag skulle säga att Tre vann den auktionen. Telia betalade 760 miljoner, Net4Mobility 665 och Tre 491 miljoner. Logiskt sett borde alla tre stora aktörer därför ha ganska hyfsat med frekvenser när det kommer till midband. Det är ingen som sitter direkt trångt till.
Den förestående avvecklingen av 2g- och 3g-näten spelar också roll. Sista december 2025 går de nuvarande licenserna ut. Telia och Net4 Mobility har spektrum i 700 MHz-bandet, de två bolagen och Tre har alla tre också spektrum i 800 MHz-bandet, och Tre kör sitt 3g-nät i 900 MHz-bandet.
– De potentiella spektrumköparna sitter nu och analyserar vad de redan har, vad de behöver framåt och hur mycket de kan tänkas betala för det.
Leif Olof Wallin tycker att det lättaste sättet att förstå betydelsen av spektrum för 5g-utbyggnaden på är att föreställa sig en tårta med tre lager.
– Det första lagret, det lägre frekvensbandet under 1 GHz, vill du ha för att uppnå stor geografisk täckning, det innebär inte så mycket högre hastigheter, men gör att du kan leverera 5g till ett väldigt stort område.
Kapacitet och högre hastigheter kommer istället med det andra tårtlagret.
– Den biten ovanpå vill du ska täcka ställena där du har mycket potentiella kunder, det vill säga större villaområden, stora trafikleder eller järnvägslinjer. Då pratar vi om midband, det vill säga mellan 2 och 7 GHz.
Det högre frekvensbandet och tårtans högsta lager är än så länge bra men – inte nödvändigt att ha enligt experten.
– Det har fördelar men är dyrt och osäkert. Det handlar typiskt om 10-14 eller 20-40 GHz. Det går egentligen bara att använda i en fabrik eller sportarena där du behöver en stor mängd basstationer för att förse en väldigt massa enheter med kommunikation. Fördelen är att du där kan få mycket sammanhängande spektrum.
Så kommer det nya spektrumet att användas
Den här gången är det inom frekvensbanden 900 MHz samt 2,1 och 2,6 GHz som operatörerna får buda. Alltså det första och mellersta lagret på tårtan. Auktionen för tilldelningen av tillstånd i dessa frekvensband startar den 19 september 2023 och de nya tillstånden träder sedan i kraft den 1 jan 2026.
– 900 MHz är superattraktivt för landsbygdstäckning. Teoretiskt sett skulle någon också kunna välja att köra kvar 2g för IoT där, men alla tre har tydligt sagt att det inte är aktuellt.
– 2,1 GHz är ganska attraktivt eftersom det går lite längre. Du kommer igenom väggar bättre och kan på det sättet få till inomhustäckning lättare. Det samma gäller 2,6 GHz.
Av flera skäl förväntar sig experten lägre prisnivåer den här gången. Dels på grund av att han bedömer att de stora aktörerna har det ganska gott ställt med spektrum och i höst kommer att ägna sig åt kompletteringsköp. Men också på grund av en internationell trend.
– De senaste 18 månaderna har de stora europeiska operatörerna verkligen fört upp spektrum-frågan på dagordningen i EU. Operatörerna menar att länderna skjuter sig själva i foten om de försöker pressa ut för mycket pengar i auktionerna. Effekten blir att det blir mindre pengar kvar för att bygga bra nät och leverera en bra tjänst till kunderna.
En annan internationell trend är den våg av konsolideringar på telekommarknaden som svept in över branschen. Senast skedde det i Storbritannien, där Vodaphone och Three UK nyligen annonserade att bolagen avser att gå ihop.
– Det kommer i praktiken innebära att Storbritannien bara kommer ha två rikstäckande 5g-nät. Detta i ett land med nästan 70 miljoner invånare och som till ytan är betydligt mindre än Sverige.
Wallin skulle vilja se fler konsolideringar även på den svenska telekommarknaden.
– Samhällsekonomiskt är det jättebra att göra som Telenor och Tele2 gör, det vill säga att bygga ut nätet tillsammans. Men jag tycker ändå att det är för mycket med tre nät utanför storstäderna. Skulle man få in Tre på något hörn i det samarbetet tror jag det hade varit bra.
De har störst behov av mer spektrum
Resan mot ett 5g-standalonenät i Sverige kommer gå fort under de kommande åren tror telekomexperten.
– Jag tror vi delvis kommer ha det i slutet av i år eller i början av 2024. Det operatörerna snyltar på idag är core-nätet som finns för 4g och LTE men du har ju redan fiber till alla sajter. Det går att få ut standalone väldigt fort.
Vilka lärdomar tror du att man annars har dragit sedan den senaste aktionen?
– Förra gången var ju kravet på att det inte skulle finnas Huawei-utrustning med och spökade, vilket resulterade i överklaganden. Risken med den här typen av auktioner är att förloraren överklagar, men jag ser inte att det var något grundfel med den förra auktionen.
Vad behöver man mer ha koll på inför höstens auktion?
– Efter den här auktionen blir det inte så mycket mer spektrum som blir tillgängligt längre fram. Ska man ha mer spektrum sedan behöver man gå över 6 MHz där wifi tar slut.
Om du får gissa hur kommer de stora aktörerna att agera i höst?
– Jag tror att Telia kommer vara väldigt aktiva. Jag tror Tre är ganska nöjda med det spektrum man redan har dessutom tror jag inte CK Hutchison (majoritetsägare i Tre) är speciellt sugna på att stoppa in mer pengar. Net4Mobility är någonstans mitt emellan.
– Både Telenor och Tele2 är väldigt attraktiva för företagskunder som ett alternativ till Telia och har rent täcknings- och kvalitémässigt ett väldigt bra nät. Så det är klart att de kommer vilja ge Telia en match, men jag tror Telia är i störst behov av mer spektrum.