Glesbygdsnät skapar irritation

Hi3Gs vd Shlomo Liran rasar mot PTS efter utdelningen av den nya licensen för ett digitalt 450-nät. Han anser att det är en femte 3g-licens och att PTS skadar deras affärer.
Men Jan Freese på Nordisk Mobiltelefon, som knep licensen är mycket nöjd. Trots att de betalar över 50 miljoner i onödan.

Alla 3g-operatörer har tidigare visat ett stort missnöje över den nya digitala licens som ska ersätta det gamla nmt-nätet (se länkad artikel). Efter att Post- och telestyrelsens licensutdelning blev klar igår gick Shlomo Liran, vd för Hi3G i Sverige, till hårt angrepp mot att PTS inte tagit upp frågan om att ersättaren för nmt ses som en femte 3g-licens.

– Vi kommer driva frågan om den femte 3g-licensen till sin spets. PTS har genom sitt agerande ändrat förutsättningarna för våra affärer på ett sätt som vi inte kan acceptera, säger Shlomo Liran.

Hi3G tänker kräva en ändring i villkoren, begära ändring i de egna licensvillkoren och överklaga de beslut angående villkoren som är tagna tidigare. PTS har enligt Hi3Gs kontakter med experter inom förvaltningsrätt handlat fel. Och på ett sätt som vållar stor skada för Hi3G, enligt Shlomo Liran, som dessutom anser att licensen missgynnar glesbygden.

– Vi har under processens gång föreslagit till departementet, till PTS och till dem båda via andra partners att det skulle byggas ett gemensamt nät i glesbygden, med nationell roaming och samordnat med 3g-utbyggnaden för att skona natur och spara totala kostnader för samhället och företagen. Konkurrensen skulle på så sätt ha handlat om tjänster inte om master och täckningsrutor, säger Shlomo Liran.

Tele2 drev upp budet

Jan Freese, styrelseordförande i Nordisk Mobiltelefon, som igår gick vinnande ur striden om den nya licensen är mycket nöjd.

– I mars är det skönhetstävling i Finland för deras 450-nät och vi tänker vara vackrast, kommenterar han, trots att Nordisk Mobiltelefon gav ett bud som var 54 miljoner högre än tvåan (se länkad artikel).

– Det finns med i affärsplanen och är inom kalkylerna. Om Telia hade varit med hade vi varit beredda att gå ännu högre.

Ti: Men känns det verkligen bra att ni ligger så mycket högre än närmaste bud?

– Vi gråter inte över spilld mjölk. Vi ville var säkra och hade ingen aning om vad Tele2 hade erbjudit.

Men helt utan kritik mot licensutdelningen är dock inte Jan Freese heller.

– Auktioner ska vara öppna. Det blir lite av ett lotteri, skönhetstävlingen i Finland tror jag blir riktigt bra, säger han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.