Globala mobilförsäljningen minskade med elva procent

Mobiltelefoner Sviktande försäljning i Kina bidrog starkt till att den globala marknaden för smartphones backade under årets första kvartal.

Globala mobilförsäljningen minskade med elva procent

Jämfört med föregående år minskade den globala marknaden för smartphones med elva procent under årets första kvartal. Analysföretaget Canalys rapporterar att antalet sålda enheter uppgick till totalt 311,2 miljoner.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Svag försäljning på den kinesiska marknaden bidrog starkt till att den globala försäljningen backade under kvartalet. Kina har fortfarande en strikt inställning till de restriktioner som ska bromsa coronapanemin och stora delar av landet har försatts i så kallad lockdown.

Honor seglade upp i topp

Däremot gick det bra för Honor, som för första gången sedan varumärket knoppades av från Huawei, lyckades bli den största leverantören sett till antalet sålda enheter i Kina.

Samsung återtog positionen som största leverantör under kvartalet, mycket tack vare en lyckad lansering av nya produkter i början av året. Totalt sålde Samsung 73,7 miljoner enheter under kvartalet, vilket dock är en minskning med fyra procent jämfört med föregående år.

Apple lyckades dock leverera åtta procent fler enheter än under samma kvartal 2021. Stark efterfrågan på Iphone 13 och nya modellen av Iphone SE gav sammanlagt en försäljning på 56,5 miljoner enheter. Övriga ledande leverantörer under årets första kvartal var enligt Canalys Xiaomi, Oppo och Vivo.

Tillväxt i Nordamerika

Den nordamerikanska marknaden var enligt Canalys den enda geografiska region som kunde uppvisa tillväxt. Apple och Samsung var draglok, men även Lenovo, TCL och Google lyckades bra med sin försäljning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.