Globalconnect bygger “digital motorväg” genom Europa

nätverk Fiberinvestering på 500 miljoner kronor ska locka fler stora techbolag till Norden.

Globalconnect bygger “digital motorväg” genom Europa

Flera av världens största techbolag har redan byggt, eller påbörjat byggnation av datacenter på svensk mark, däribland Facebook, Amazon och Microsoft. Men Globalconnect vill locka hit ännu fler aktörer.

I höst börjar man nämligen bygga en “digital motorväg” med nätinfrastruktur från centrala Europa hela vägen upp till Norrland. Sträckningen går från Berlin via bland annat Bornholm, Gotland, Stockholm och Luleå hela vägen upp till Haparanda. Arbetet beräknas vara klart under hösten 2022. Kostnaden landar på omkring 500 miljoner kronor.

”Enskilt största satsningen”

– Det är den enskilt största digitala infrastruktursatsningen i Sverige på tio år och innebär att Sverige kommer att kunna fortsätta locka till sig de globala techjättarna, då digital infrastruktur är en central förutsättning för fortsatt etablering, säger Regina Donato Dahlström, vd för GlobalConnect Sverige i ett uttalande.

Det som lockar techjättarna till Sverige är den digitala infrastruktur som redan finns på plats i kombinationen med tillgång till grön el och ett kylslaget klimat. Det sistnämnda är en stor fördel när man på ett energieffektivt sätt vill kyla gigantiska datacenter.

Investerade mest pengar 2020

Globalconnect, som tidigare gick under namnet IP-Only, var enligt statistik från PTS det företag som investerade mest pengar i svensk bredbandsinfrastruktur under 2020. Totalt investerade man 3,1 miljarder kronor i nätbyggnationer under fjolåret.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.