Globalconnect får 12 miljoner av EU för ny fibersatsning

nätverk Globalconnect ska etablera ett nytt fibernätverk mellan Norge och Sverige.

Globalconnect får 12 miljoner av EU för ny fibersatsning
Martin Lippert, foto: Globalconnect.

EU Connecting Europé Facility ger Globalconnect 12 miljoner för att bygga ett fibernätverk med den senaste våglängdstekniken mellan Norge och Sverige. Tanken är att den nya infrastrukturen bland annat ska öka regionens chanser att locka till sig globala teknikinvesteringar, eftersom ökad digital tillgänglighet och bättre förutsättningar för digitala tjänster gör det mer attraktivt för företag att etablera sig, verka och utvecklas i regionen.

– Ökad robusthet och kapacitetsförbättringar är viktiga faktorer för den fortsatta digitaliseringen av denna växande region. Den nya infrastrukturen kommer inte bara gynna lokala företag, kommuner och offentlig sektor utan kommer även att stärka de bilaterala försvarsinsatserna i regionen, säger Martin Lippert, koncernchef för Globalconnect och fortsätter:

– Vi är tacksamma att EU valt att medfinansiera detta projekt, som kommer att innebära en kraftfull digital uppgradering för hela regionen, säger Martin Lippert, koncernchef för Globalconnect.

Den nya infrastrukturen kommer att sträcka sig från Stockholm till Luleå och vidare till Nordnorge, där den kopplar samman viktiga gruvdriftsoperationer och norska hamnar. Därefter tar den vägen från Trondheim till Sundsvall. Från Sundsvall kommer infrastrukturen fortsätta söderut mot Stockholm för att där kopplas ihop med Globalconnects befintliga nätverk som når alla nordiska länder och Tyskland. Projektet kommer att initieras i början av 2024 och ha en kostnad på 25 miljoner kronor. Nätverket förväntas enligt bolaget tas i bruk under 2026.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.