Globalconnect i ny kvantsatsning: ”Kommer bli den nya industriella revolutionen”

Branschen Det händer mycket på kvantsidan just nu och det går väldigt fort. Nu står det klart att Globalconnect blir en del av en stor dansk satsning på området.

Globalconnect i ny kvantsatsning: ”Kommer bli den nya industriella revolutionen”
Martin Lippert, foto: Globalconnect.

Enligt Globalconnect står bolagets nätverk för hälften av all internettrafik i Norden. Nu blir företaget en del av det stora danska infrastrukturprojektet QCI.DK (The Danish Quantum Communication Infrastructure) som i sin tur är en del av det stora EuroQCI-projektet.

EuroQCI har en total investeringsram på 258 miljoner euro och det danska projektet omfattar sex miljoner euro. Målet är att etablera ett kvantsäkert kommunikationsnätverk i Europa. Globalconnect ska leverera 200 km långt säkert fibernätverk till projektet.

– Kvantkapplöpningen är i full gång i världen och innebär en ny industriell revolution som kommer att förändra vårt samhälle. Norden går framåt, men vi måste bli bättre, säger Globalconnects vd Martin Lippert och fortsätter:

– Teknologin kommer nämligen med nya risker, exempelvis kan den öppna dörren till vår internetbank och mobiltelefoner och många andra känsliga områden. Därför är detta projekt mycket viktigt, och vi är glada att kunna bidra med kunskap för att skapa nästa generation av säker kommunikationsinfrastruktur.

Inom QCI.DK etableras ett kvantsäkert stadsnätverk mellan fem danska offentliga myndigheter och två datacenter i Köpenhamnsområdet. Dessutom kommer infrastrukturen att inkludera en 200 km långdistanslänk som ansluter tre deltagande universitetspartners via nätverket.

En säker kommunikationsmetod

QCI.DK kommer att kombinera tre olika typer av QKD (kvantnyckeldistribution). Det är en säker kommunikationsmetod som implementerar ett så kallat kryptografiskt protokoll med komponenter från kvantmekanik.

Projektet genomförs i nära samarbete mellan universitet, företag och offentliga myndigheter. Det finansieras av den danska regeringen och, genom programmet Digital Europe, av Europeiska kommissionen. Förutom Globalconnect ingår även Danmarks Tekniska Universitet, Köpenhamns universitet, Syddansk Universitet, Danska e-infrastrukturkonsortiet och företaget Sparrow Quantum i projektet. 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.