Globaldata: SD-WAN kan leda till att företag överger operatörer

Nätverk En utmaning som operatörerna måste tackla. Mjukvarudefinerade nät ger en ny spelplan och enligt analysfirman Globaldata innebär det att klassiska argument inte håller längre.

Globaldata: SD-WAN kan leda till att företag överger operatörer

När teknik för mjukvarudefinerade nät kom så var det något operatörer världen över ögnade med viss oro. Den nya tekniken innebar att det inkomstbringande MPLS-affären blev naggad i kanten. Men även om det till viss del har varit så, innebär SD-WAN något mycket större än så.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Enligt analysfirman Globaldata så har den inneburit att företag i allt större grad överger sina operatörer.

Varför? Jo, i takt med att företagen tar in hjälp för att administrera en allt mer komplex it-infrastruktur – så har dessa systemintegratörer valt andra vägar än att gå via operatörerna. Det har gjort att på en överraskande kort tid så har så kallat ”overlay networking” blivit den WAN-lösning som företag använder.

Dyra MPLS-lösningar överges

Globaldatas analys pekar mot att det man från operatörer var orolig för skulle hända är på väg att hända. Nämligen att företag slopar lösningar som innehåller dyra MPLS (Multiprotocol Label Switching) kopplingar till fördel för SD-WAN.

Och att nästa steg är att företagen själva tar ansvar för sin egen WAN-infrastruktur antingen genom den egna it-avdelningen eller genom en specialist.

– Overlay networking innebär att det klassiska argumentet från operatörer om att äga nätverket ger den högsta kvaliteten har underminerats, säger Gary Barton, chefsanalytiker på Globaldata i ett uttalande.

Men när tiderna förändras, så innebär det även att de som vill vara med i spelet måste anpassa sig. Enligt Globaldata har flera större globala operatörer såsom BT och Telefonica startat egna digitala divisioner med en separat affär. Och det här innebär en stor utmaning enligt analytikerna.

Varför då? Jo, för att det innebär att operatörerna måste ha en helt annan inställning när de arbetar med sina affärskunder för SD-Wan. Detta då det i vissa fall kommer innebära att de måste välja konkurrenters nätinfrastruktur före den egna.

– Ett ägartänk med ”vårt nätverk först och främst” ligger inte i linje med de ökande kraven från kunder om att få skräddarsydda lösningar, säger Gary Barton.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!