Google lanserar prispressat videopaket

Videokonferenser 999 dollar för en videokonferensanläggning. Det är Googles senaste giv för att locka företagskunderna att satsa på videotjänsten Hangout.

Google lanserar prispressat videopaket

Det var i slutet på förra veckan som Google gick ut med en smyglansering av sin nya videokonferenslösning för företag.

Paketet som går under namnet Chromebox for meetings kommer att kosta 999 dollar, alltså cirka 6 500 svenska kronor. I det ingår en Chromebox med Intel core i7-processor, hd-kamera, kombinerad mikrofon och högtalare samt fjärrkontroll.

I startkostnaden ingår även ett års dygnet runt-support och service, därefter kommer den årliga kostnaden att ligga på 250 dollar per anläggning.

Det är dock osäkert, om och när, paketet kommer att börja säljas i Sverige. Google skriver själva på sin hemsida att man planerar en lansering i Australien, Kanada, Frankrike, Japan, Nya Zeeland, Spanien och Storbritannien senare i år.

Minuts installation

På Googles officiella blogg pekar företaget på enkelhet och att det endast ska ta någon minut att sätta upp ett konferensrum och starta möten genom videotjänsten Hangout.

Den påstådda enkelheten ska även spegla sig för användaren. Man ska kunna ansluta endast genom att klicka på en knapp utan koder, användarnamn eller lösenord. Integrationen mot Google apps ska göra det möjligt att bjuda in andra, upp till 15 personer, som kan delta från andra videokonferenser, laptops, smartphones eller surfplattor. Allt som ska behövas är ett gmail-konto.

Under mötets gång ska det kunna gå att dela skärm och presentationer till alla deltagare.

Kopplar samman fler konferenser

I samma veva har Google även inlett ett samarbete med Vidyo. Man har tillsammans utvecklat ett verktyg, VidyoH20, som gör det möjligt att ansluta partners med traditionella videokonferenssystem till Chromebox for meetings, några av de som nämns är Avaya, Cisco, Lifesize och Polycom.

Att köpa till verktyget för att använda tillsammans med videopaketet kommer dock kosta. Exakt vad prislappen hamnar på framgår inte på Googles hemsida.

– Chromebox for meetings för samman Google Hangout och Google Apps i en lätthanterlig Chromebox och kommer göra det enklare för företag att ha hd-videomöten, skriver Caesar Sengupta, VP Product Management, på Googles officiella blogg.

Paketet innehåller Crombox och kamera som klarar av att köra hd-video för 15 personer samtidigt, kombinerad puck med högtalare och mikrofon samt fjärrkontroll ingår också.
Paketet innehåller Crombox och kamera som klarar av att köra hd-video för 15 personer samtidigt, kombinerad puck med högtalare och mikrofon samt fjärrkontroll ingår också.
Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.