Google släpper flera ai-nyheter

AI I samband med Googles årliga utvecklarkonferens Google I/O har bolaget presenterat en rad nyheter. Inte minst på ai-fronten.

Google släpper flera ai-nyheter
Foto: Google.

Just nu pågår Google I/O i San Francisco, och bolaget har radat upp produktnyheter. Bland annat att Project Starline, bolagets stora videokonferenssatsning kommer allt närmare en lansering. Google började arbeta med Starline 2021 och nu har bolaget tecknat ett avtal med HP för att lansera satsningen skarpt 2025.

Lösningen som med hjälp av bland annat ai ska få det att kännas som du sitter mitt emot andra videomötesdeltagare ska enligt bolaget fungera med bland annat Google Meet och Zoom.

Annars har de flesta nyheter från I/O föga förvånande handlat om artificiell intelligens. Bland annat Project Astra som är Googles vision för framtidens ai-assistenter.

De multimodala ai-assistenterna kan förstå samt generera text, bild, ljud och video. Google har publicerat en video där ai-modellen tolkar ett video- samt ljudflöde och klarar av att svara på frågor om omgivningen.

En annan stor nyhet är att sökmotorn kommer att förändras och utrustas med mer ai-teknik. Google kallar det för AI Overview och det är enligt bolaget den största förändringen av sökmotorn på många år. Genom att integrera en multimodal ai-modell i sökmotorn ska Google-svaren bli ännu bättre och mer utförliga.

Dessutom släpper Google en ny TPU (Tensor Processing Unit). Trillium, som chippet heter, ska enligt Google vara 67 procent mer energieffektiv och nästan fem gånger så snabb som föregångaren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.