Allt du behöver veta om Tensor – Googles första egna mobilchipp

Mobiltelefoner Googles första egenutvecklade mobilchipp Tensor debuterar i Pixel 6 senare i höst.

Allt du behöver veta om Tensor – Googles första egna mobilchipp

När Google släpper nya mobilen Pixel 6 senare i höst döljer sig en stor nyhet under skalet: ett egenutvecklat mobilchipp, Google Tensor, med stöd för tunga ai-beräkningar som tagit minst fyra år att utveckla.

Chippet har fått namnet Tensor, för att visa på släktskapet till de tpu-chipp (Tensor processing unit) som används i Googles moderna datacenter.

Apple hann före med M1

Google är inte den första it-jätten som väljer att utveckla ett eget chipp. Apples M1-chipp finns redan i tillverkarens egna datorer och surfplattor och tillverkaren har sedan lång tid tillbaka lett utvecklingen av chippen som används i Iphone.

Apple har av allt att döma dessutom tagit sitt koncept ett steg längre eftersom Tensor sannolikt är en blandning av Googles egenutvecklade kretsar och arkitektur som licensierats från andra tillverkare. Google bekräftar att Arm-arkitekturen, som även används av Qualcomm och Apple, ligger till grund för Tensor-chippet, även om man håller större delen av specifikationerna hemliga.

Skarpare bilder med Google Tensor

Anledningen till att Google under flera års tid arbetat med att ta fram en egen ai-krets är att man vill lägga till avancerade funktioner som ställer betydligt högre krav på beräkningskapaciteten i mobilen. Funktioner som “night shift” i den inbyggda kameraappen använder sedan tidigare ai för ta bilder av hög kvalitet även i mycket låg belysning.

Vid en demonstration av Google Tensor har man visat hur oskarpa bilder kan göras skarpa tack vare ai-beräkningar. Även funktionalitet för att transkribera ljud i realtid ställer stora krav på beräkningskraften, liksom att applicera avancerade videoeffekter i realtid.

Fakta

Google Tensor rymmer flera olika komponenter

Tensor är ett så kallat system on a chip, soc, som rymmer flera olika viktiga kretsar, som cpu, grafikkretsar, modem, minne och säkerhetskrets med mera. Projektet har under utvecklingsarbetet gått under namnet Project Whitechapel.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.