Google utvecklar satsningen på Project Starline: ”Driver produktivitet och effektivitet”

Hologram Google har arbetat på Project Starline i flera år. Nu har bolaget visat upp en uppdaterad prototyp av lösningen som ska förändra det digitala samarbetet i grunden och få virtuella möten att kännas precis som fysiska.

Google utvecklar satsningen på Project Starline: ”Driver produktivitet och effektivitet”

I samband med Googles årliga konferens Google I/O (input/output) har jättebolaget presenterat en rad nyheter. Det mesta har kretsat kring ai. Bland annat att bolagets ChatGPT-utmanare Bard får flera uppdateringar och inom några veckor kommer att finnas tillgänglig i 180 länder (dock inte Sverige) .

Dessutom adderas ai-funktioner till Gmail. Bland annat den nya ”hjälp mig skriv”-funktionen som formulerar färdiga mejl på bara några sekunder.

Bolaget har också avslöjat en del detaljer om prestigeprojektet Project Starline. Redan 2021 visade Google upp en prototyp av satsningen. Då krävde den komplex hårdvara som infraröda ljussändare och speciella kameror, dessutom tog den väldigt mycket plats. Det är numera ett minne blott.

Precis som med den första prototypen så möjliggör den senaste också videomöten där en 3D-version av motparten visas upp och det därför känns som att personen sitter precis mitt emot dig.

I den nya prototypen av Starline som bolaget visade upp under Google I/0 har bolaget dock utvecklat ai-teknikerna kraftigt. Nu krävs det bara några standardkameror för att skapa verklighetstrogna 3d-bilder. Nu ser videomöteslösningen också mer ut som ett klassiskt videokonferenssystem och tar betydligt mindre plats fysiskt.

Google har ännu inte gått med när produkten kommer att lanseras brett. Men redan nu har flera partnerbolag till företaget fått testa lösningen. Bland annat T-mobile och Salesforce.

– Project Starline har potential att hjälpa till och skapa autentiska och uppslukande förbindelser som främjar djupare relationer med både våra anställda och kunder. Dessutom ökar förtroendet och transparensen samtidigt som lösningen driver produktivitet och effektivitet, säger Andy White, ansvarig för affärsteknologi på Salesforce, i en kommentar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.