Googles produktchef: One Desk 27 kan öka produktiviteten

Videomöten En allt-i-ett-produkt för dem med många videomöten. One Desk 27 är Googles omnipotenta mötesrumslösning för att tackla Teams.
– Vi har bakat ihop mjukvara och hårdvara, säger Serge Lachapelle.

Googles produktchef: One Desk 27 kan öka produktiviteten
Serge Lachapelle, produktchefsdirektör. Foto: Alexander Mahmoud/DN

Företag världen över skriker efter smidiga lösningar för videomöten. Teknik och system som kan göra att hybridkontoret känns som en utveckling snarare än ett nödvändigt ont.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Utbudet av alternativ har på kort tid vuxit rejält och ett kommer från Google. Videokonferenslösning One Desk 27 är teknikjättens senaste vapen i kampen kom mötesrummet. Serge Lachapelle är produktchefsdirektör och han förklarar över videolänk att One Desk 27 är en lösning som fungerar bäst för de mindre mötesrummen där man behöver få in kommunikationsmöjligheter snabbt och billigt.
– Men den funkar lika bra i mötesrum på kontoret som för folk som sitter i möten hela dagarna och vill ha jobb på ena hållet och videokonferensen på andra hållet – eftersom den ryms på skrivbordet.

One Desk 27 kostar drygt 20 000 kronor exklusive moms. Den har en 27-tum stor pekskärm, inbyggd funktion för videomöten i Google Meet, Jamboard, Googles nya AI-chip som styr ljud och bild. Den nya ljusstarka kameran fungerar bra i mörka miljöer och här finns upp till åtta mikrofoner och högtalare.

Tränats i tusentals timmar

För att demonstrera det nya brusreduceringen slår Serge med en tesked mot sin kopp. En uppvisning där man ser honom göra rörelsen, utan att hör något förutom hans röst.
– Vi har tränat machine learning-modeller med tusentals timmar med oljud, hundar som skäller, kaffe som sörplas och till slut kan dem sålla bort allt ljud som inte hör till vår konversationen.

Detsamma gäller bilden. Serge släcker lampan för att demonstrera hur man arbetat med kontrasterna mellan mörker och ljus.
– Många vet inte om det men generellt är det så att mörkhyade syns sämre i videomöten än ljushyade. Med vårt ai-chip jämnas kontrasterna ut, så att man syns lika bra oavsett hudfärg. Och som du ser nu när jag släcker lampan så lättas ljuset upp runt mitt ansikte.

All bearbetning sker i molnet

Serge förklarar att finesserna som filtrerar oljud och anpassar ljuset ligger i molnet och att det av den anledningen varken krävs speciellt kraftfull hårdvara eller uppkoppling eftersom all bearbetning sker i molnet.

Hur skiljer One Desk 27 från liknande produkter på marknaden?
– Den är baserad på Chrome OS som är ett säkert system som uppdaterar sig självt. Samtidigt som en administratör enkelt kan styra den. Chrome OS och Chromebook har ett bra rykte eftersom mjuk- och hårdvara är väldigt tajt kopplade. Det gör det till en väldigt säker produkt. Och sedan har vi justeringarna med ljud och bild som ingen annan på marknaden har – där vi kontrollerar mikrofon, kamera och högtalare med Ai.

Hur fungerar den här lösningen med andra möteslösningar?
– Den är kompatibel med Meet och Cisco Webex.

Vilken funktionalitet möjliggör röstigenkänningen i Google Meet?
– Jag kan ge kommandon som “hej mötesrum”, “stäng av ljudet”, “visa jamboard” Och varför vill man ha det? Dels kan det vara ett stort mötesrum där man vill slippa att springa fram till skärmen.

På frågan om vad vi kan förvänta oss härnäst berättar Serge att tröskeln inte längre handlar om ljud och bild, utan om andra saker. Han berättar att man skulle kunna jobba ännu mer med ljud och bild men att en 4K-upplösning inte skulle göra så stor skillnad i ett möte.
– Tänk dig däremot om vi skulle kunna ge kommandon under mötets gång som gör oss mer produktiva.

Som en virtuell vd-assistent?
– Om man har 100 000 anställda och kan göra dem en en-två procent mer produktiva. Tänk dig vilken nytta det skulle kunna ha. Det är det vi vill åstadkomma med Google Workspace.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.