Gör dig redo för Ios 7

Iphone En färsk undersökning visar att fyra av tio it-chefer inte vet hur Ios 7 påverkar företagets mobila lösningar. Här är några av de nyheter du behöver ta med i en översyn.

Gör dig redo för Ios 7

[Uppdaterad] Apples Ios 7 blir tillgängligt för nedladdning den 18 september. Det är en ny generation av operativsystemet med genomgripande nyheter både i den grafiska miljön och i funktioner. Det här gäller inte minst avdelningen företagsfunktioner.

Har du koll på hur nyheterna påverkar ditt företag? 42,5 procent av de mer än 1 000 it-chefer och it-förvaltare som nyligen fick den frågan svarade att de inte vet. Företaget Cortado som genomförde undersökningen möter det här kunskapsglappet med en lista över ”gör” och ”gör inte” (se faktaruta).

Den information om företagsfunktionerna i Ios 7 som Apple själva har presenterat är än så länge tämligen grund. Här är i alla fall de viktigaste punkterna:

• Kontrollerad dokumentöppning. It-avdelningen kan styra vilka appar som dyker upp i ”dela ut”-panelen, så att känslig data inte råkar hamna i en publik molntjänst eller liknande.

• App-vpn. Varje app kan konfigureras för att automatiskt ansluta till ett vpn när de öppnas. Det ger it-avdelningen bra kontroll över företagets nätaccess.

• Licenshanteringen. Ett volymkonto för Appstore gör det enklare att administrera apphanteringen. Apparna blir inte personliga utan kan omfördelas bland de anställda efter behov, exempelvis med hjälp av en mdm-lösning.

• Bättre mobile device management. Mdm-protokollet i Ios 7 har försett med kommandon, förfrågningar och konfigurationsval som ger nya möjligheter för mdm-system från tredjepartsleverantörer.

• Enklare utrullning. Även utan en mdm-system från en fristående tillverkare kan it-avdelningen automatisera utrullningen av nya enheter i organisationen och få kontroll över dem.

• Förenklad inloggning. Med så kallad single sign on (sso) kan användarnas inloggningsuppgifter användas för många olika appar. Ett sso styr användarens behörigheter i respektive app och sparar lösenordet.

Nya kontrollpanelen ska ge kortare väg till inställningar och funktioner som ofta används.
Nya kontrollpanelen ska ge kortare väg till inställningar och funktioner som ofta används.

• Kryptering av appdata. Baserat på användarens passkod skapas en krypteringsnyckel som skyddar all data i appar från Appstore automatiskt.

• Bättre mejl. Ny design och gester gör mejlklienten enklare att använda. Mejlboxar kan organiseras i listan, stöd för pdf-anteckningar och en helt ny sökfunktion är andra nyheter.

• Cacha på servern. Man kan använda Apples OS X Mavericks Server för att mellanlagra innehåll från Apples olika online-butiker. Det gör nedladdningen snabbare för de användare som är anslutna till företagsnätet.

Fakta

GÖR INTE …

… inslagna appmiljöer. Behovet av så kallade container-lösningar minskar med Ios 7.

… företaget begränsat av tredjepartslösningar för container-miljöer.

… företagets arbetsstyrka blockerad. Med app-vpn och administrerade konton och appar går det att skapa en flexibel och säker container utan att dra ner användarupplevelsen.

GÖR …

… dig av med de Ios-enheter som inte kommer att ha stöd för Ios 7. Iphone 4 och Ipad 2 och senare kan köra Ios 7, om än med vissa begränsingar.

… en företagshylla där du samlar de appar som är rekommenderade.

… en ansökan för att nyttja Apples volymköpsprogram VPP. Det gör hanteringen enklare och appar kan plockas tillbaka och delas ut till andra anställda efter behov.

Källa: Cortado

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter