Gör skatteverket en olaglig kartläggning?

Internetoperatören Banhof vägrar gå med på Skatteverkets krav på att få se kundregistret.

– Kraven strider mot våra åtaganden enligt personuppgiftslagen. Vi samarbetar självklart med polis, åklagare och andra rättsvårdande myndigheter när det gäller enskilda brottsutredningar, men här försöker Skatteverket kartlägga hela det svenska Internet. Det kan vi aldrig ställa upp på, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Lagvidrigt?

Syftet med kartläggningen är att kunna se vilka transaktioner enskilda abonnenter gör på nätet och omfattar alla kunders personnummer, under vilka perioder de varit kunder, vilken typ av servrar företagets kunder använder och en lista över alla domännamn som loggats i Bahnhofs DNS-servrar under åren 2004-2006.

– Det här visar att Skatteverket inte har en aning om hur operatörernas verksamhet – och de lagar och regler som omfattar den – fungerar. Deras agerande sätter alla internetoperatörer i en rävsax; ska man göra som Skatteverket vill och därmed bryta mot lagen, eller ska man ta strid? För oss är valet enkelt. Vi tänker slåss för våra kunder, säger Jon Karlung.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.