Sverige får en egen språkmodell – och den är fritt tillgänglig

ai AI Sweden ligger bakom en ny stor språkmodell för generativ ai-användning som är specialiserad på svenska och andra språk i de nordiska länderna.

Sverige får en egen språkmodell – och den är fritt tillgänglig

GPT-SW3 är namnet på en ny så kallad stor språkmodell (large language model) som är specialiserad på svenska och nordiska språk. Den bygger i grunden på välkända GPT-4 och är framtagen av AI Sweden, tillsammans med Rise och Wasp.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Språkmodellen är en generativ och förtränad modell, vilket på engelska heter generative pre trained model. Genom att träna upp modellen på stora mängder text på svenska har den fått möjlighet att hitta mönster och skapa kompletteringar till den text som matas in.

Språkmodellen kommer att vara fritt tillgänglig för användning av den som så önskar i sina egna produkter och tjänster. Det kan exempelvis handla om att bygga chattbotar för användning i kundservice eller lösningar för textanalys och klassificering av kundärenden.

Enligt AI Sweden kan språkmodellens tillkomst innebära att en del av de hinder som privat och offentlig sektor brottats med, exempelvis oklarheter kring vilka datamängder som använts för att träna modellen, kan undanröjas. GPT-SW3 kommer med tydliga licensvillkor och kan användas on-prem i de fall en molnbaserad lösning inte är ett gångbart alternativ.

– Vi märker att intresset för att använda stora språkmodeller i svenska organisationer är jättestort. Det finns många idéer om hur man vill använda tekniken, men allt har inte gått att realisera med de modeller som funnits tillgängliga. Med GPT-SW3 finns nu en ny resurs för svensk konkurrenskraft och välfärd, säger Magnus Sahlgren, Head of Research NLU på AI Sweden och den som lett arbetet med GPT-SW3 i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.