Grannavtal klara
för 700-utbyggnaden

Mobilnät I december startar PTS auktion på nya frekvenser för mobila tjänster i 700 MHz-bandet. Nu förhandlingarna med våra grannländer om hur frekvenserna ska användas klara.

Radiovågor bryr sig inte om landsgränser så för att inte orsaka störningar på kommunikationen i något annat land gäller det att vara överens med sina grannar om hur ett visst frekvensutrymme ska användas. Och det är precis vad PTS nu gjort när det gäller 700 MHz-bandet tillsammans med Danmark, Finland, Norge, Polen, Ryssland och Tyskland. Man har också kommit fram till att det inte behövs någon koordinering med de baltiska länderna eftersom man där inte räknar med några störningar när Sverige tar frekvensutrymmet i anspråk för nya mobilnät.

Arbetet med att ta fram fram de nu färdiga koordineringsavtalen inleddes våren 2015. Och i vissa av granländerna handlar det om att skydda både marksänd tv och mobilt bredband.

Senast den 1 november ska operatörer som vill vara med och lägga bud på de nya frekvenserna anmäla sitt intresse till PTS och auktionen startar sedan den 1 december.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.