Gratis wifi från jätteballong

IP-Only Marknader och mässor brukar vara en given plats för ballonger men i Oskarshamn tar man konceptet ett steg längre än vanligt.

Till helgen surfar Oskarshamn fritt från luften.
En  fiberförbindelse på 1 gigabit ser till att ge ballongen gott om kapacitet att dela vidare till de som befinner sig på torget i Oskarshamn.

Att det erbjuds fritt internet under olika evenemang är i sig inte så ovanligt men i Oskarshamn kommer det ske med en något oortodox metod. IP-Only planerar att släppa upp en stor heliumballong i luften och från den leverera gratis wifi.

– Vi har gjort det här några gånger förut, bland annat i Almedalen i somras. Då hade vi flera ballonger uppe på samma gång, berättar Camila Buzaglo, pressansvarig IP-Only.

I ballongen, som kommer att sväva på 20 meters höjd över torget, sitter det under evenemanget i Oskarshamn två accespunkter som vardera kan hantera cirka 150 anslutna enheter. Förbindelsen till internet sker via en fiberanslutning på en gigabit som löper upp till ballongen utmed en av vajrarna som håller den förankrad i marken.

– Det ger möjligheter att surfa i kapaciteter om över 300 megabit per sekund, dessutom kommer det inte finnas några trösklar i form av inloggning – det är bara att surfa rakt ut i världen. Det känns jättekul att kunna bidra till att besökarna på Framtidsdagarna får tillgång till snabbt internet, säger Mikael Westerlund, teknisk chef på IP-Only.

Ballong-nätet är ett sätt att uppmärksamma operatörens koncept Smart fiberstad som Oskarshamns kommun är en del av.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.