Green Network jagar 450-frekvenser

Green Network förlorade kampen om glesbygds-3g. Nu försöker företaget ta över Telias analoga frekvenser på 450 MHz-bandet, enligt uppgifter i Ny Teknik.

Telia har tillstånd att fortsätta driva det analoga nmt-nätet till och med 2007. Därefter är tanken att så kallad glesbygds-3g, cdma2000, i regi av Nordisk Mobiltelefon ska ta över. Nu försöker dock Green Networks komma över frekvenserna för att bygga ett eget cdma-nät i detta frekvensband på 2×2,7 MHz. De kom två i upphandlingen av glesbygds-3g och menar att de borde ha vunnit då Nordisk Mobiltelefon inte kom in med handläggningsavgiften i tid.

Green Networks leds av Arvid Bandberg som tidigare var vd i branschorganisationen MTB. De säger sig nu vara beredda att installera 1 250 basstationer för att bygga ut ett nät i 450 MHz-bandet. Bakom Green Network står ett internationellt konsortium kallat Russian Telecommunications Development Corporation som driver mobiltelefoni i Ryssland men som har ryska, amerikanska och schweiziska ägare. Arvid Brandberg och ett antal andra personer med lång erfarenhet av mobiltelebranschen står för en ägarandel på 25 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.