Grön basstation från Ericsson

Ericsson satsar på design för att göra sina basstationer mer attraktiva. I ett samarbete med arkitekten Thomas Sandell har man tagit fram ett fyrtio meter högt torn kallat Tower Tube.

Grön basstation 
från Ericsson

Med skandinavisk design ska nästa generation av basstationer från Ericsson inte bara bli lättare för ögat att acceptera, utan även vara mer kostnadseffektiva och miljövänliga.

Fyrtio meter högt och fem meter i diameter blir tornet som inkapslar all utrustning inklusive antennerna. För designen står Thomas Sandell som tidigare samarbetat med giganter som Ikea.

Mindre plats mer effektivt

Genom att frångå normal design och placera radio basstationen i toppen av tornet vinner man en fyrtio-procentig reduktion av energiåtgång då behovet av aktiv kylning designas bort. Genom att bygga in allt i ett cementtorn minskar även behovet av utrymme när man bygger basstationer, så mycket som upp till sextio till sjuttiofem procent jämfört med den traditionella byggstilen.

Som extra krydda kan beställare av Tower Tuben få sitt torn i önskad färg för att antingen smälta in i miljön eller lysa upp tillvaron för människor i närheten.

– Hur en radio-basstation sett ut har man inte funderat över förut, säger Ulf Ewaldsson på Ericsson, det har varit ett ståltorn, en behållare och ett stängsel runt om.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.