Grönt ljus för helt öppen mobil

Norska Trolltech ställer dörrarna på vid gavel för utvecklare av mobilapplikationer. Med Greenphone får de dessutom möjlighet att testa applikationerna i en fysisk gsm-gprs-telefon. I september kommer de första exemplaren av den nya testtelefonen.

Grönt ljus för helt öppen mobil

Trolltechs Qtopia Greenphone presenterades under Linux World i San Francisco och är en mobiltelefon helt ämnad för applikationsutvecklare. Den kommer aldrig att nå konsumentledet. Poängen är istället att ge utvecklare i Linux-världen möjlighet att testa sina applikationer i en riktig telefon. Greenphone kommer att säljas som en del i ett helt utvecklarpaket. Operativsystemet är helt öppet, till skillnad från i de flesta andra mobiler.

– ”The sky is the limit” med Greenphone när det kommer till att skapa och testa nya applikationer. Tiden för en utvecklingscykel kan minskas dramatiskt, säger Trolltechs vd Haavard Nord.

I dag används Trolltechs Linux-baserade mobilplattform Qtopia i elva kommersiella mobiltelefoner, bland andra från Motorola och kinesiska ZTE.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.