Grönt ljus för Telias köp av norska Tele2

Operatörer Den norska konkurrensmyndigheten godkänner Telias köp av Tele2:s norska verksamhet. Men Telia tvingas till stora eftergifter.

Det har sett osäkert ut om Teliasonera verkligen skulle få igenom affären med Tele2. I december flaggade den norska konkurrensmyndigheten för att de såg betydande risker att konsumenterna skulle drabbas i form av höjda priser. Men nu har de svängt efter att Telia gått med på ytterligare eftergifter för att få fullfölja affären.

Kompromissen går ut på att Telia både säljer vidare Tele2:s norska mobilinfrastruktur till operatören Ice, systeroperatör till svenska Net1, och ger Ice möjlighet att verka i och samordna infrastruktur med Telias nät. De 90 000 företagskunderna inom Tele2-verksamheten Network Norway säljs tillsammans med radiofrekvenser och distributionsnät också vidare till Ice. Andra norska operatörer ska också beredas möjlighet att verka som virtuella mobiloperatörer i Telias norska nät.

Eftergifterna gör att priset som Teliasonera får betala sjunker från 5,1 till 4,5 miljarder kronor.

Bakgrunden till att Tele2 väljer att sälja sin norska verksamhet är att operatören står helt utan mobilfrekvenser efter den spektrumauktion som genomfördes för drygt ett år sedan.

– Jag är glad att konkurrensmyndigheten ser fördelarna med den här affären. Den är bra, inte bara för våra och Tele2:s kunder utan för hela Norge. Vi blir ett starkare och mer trovärdigt alternativ till Telenor på deras hemmamarknad och vi ökar nu takten i utbyggnaden av mobilt internet ytterligare, kommenterar Johan Dennelind, vd och koncernchef i Teliasonera, affären.

Telia har lovat att 90 procent av den norska befolkningen, 370 kommuner, ska ha tillgång till 4g i sommar. Enligt operatörens planer ska de norska myndigheternas krav på 4g-täckning för 98 procent av befolkningen också vara uppfyllt redan nästa år, två år före kravgränsen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.