Gsm-showen trummar igång

Höjdpunkten för den samlade mobilbranschen, 3GSM World Congress, har dragit igång i Cannes. I år trummar man för turbo-3g med hsdpa och tv-sändningar i mobilen.
2004 var det push to talk som lyftes till skyarna. En tjänst som inte fått något genomslag i Europa. Frågan är om årets hypade tekniker går samma öde till mötes?

Gsm-showen trummar igång
Stefan Eriksson

Det här är sista gången som världens viktigaste mobilevenemang hålls i Cannes. Arrangemanget har vuxit ur kostymen, de närmare 30 000 besökarna har svårt att hitta boende och utställarna ryms inte i kongressanläggningen. 2006 bär det av till Barcelona.

Konferensen inleddes med ett anförande av Ericssons teknikchef Håkan Ericsson, som direkt satte hsdpa högt upp på agendan. Det är den uppgradering av 3g-näten som ska ge nedladdning av data med upp till runt 10 Mbit/s.

Hsdpa ska övertyga operatörerna om att inte plocka in alternativa mobiltekniker, som Wimax, Flarions Flash ofdm och tdd-wcdma.

Karlberg gillar tv

Det väntas också bli mycket väsen runt tv i mobilen. Här finns det flera olika tekniska lösningar som kämpar mot varandra.

Det är en typ tjänst som Kenneth Karlberg, chef för Teliasonera i Norge, Danmark och Baltikum, tror har en god potential.

– Jag tror på alla mobiltjänster som användarna känner igen sig i från en annan miljö. Röst kände vi igen sedan tidigare och likadant är det med tv. Att till exempel kunna se Anjas andra åk i mobilen skulle jag tycka om, säger Kenneth Karlberg.

Ratar push to talk

I morse testade han konceptet tillsammans med Håkan Dahlström, Teliasoneras nätchef i Sverige. De tittade på sportspegeln från SVT, levererat som en dataström via 3g-nätet ner till Cannes.

– Frågan är fortfarande hur man ska ta betalt för en sådan tjänst, konstaterar Kenneth Karlberg.

Han har sämre förhoppningar för 2004 års stora hype på 3GSM, push to talk, eller mobilen som kommunikationsradio.

– Jag ser inte affärsmodellen för push to talk. Dessutom är det långt till fungerande roaming mellan operatörer, säger Kenneth Karlberg, men tillägger att om tjänsten integreras smart med till exempel mms så blir scenariot mer positivt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.