GSMA: Här är fördelarna med öppna api:er

5g På Mobile World Congress i Barcelona i vintras presenterade GSMA Open Gateway-initiativet. Tanken med initiativet är att skapa ett ramverk av öppna api:er för alla världens mobiloperatörer. I februari hade 21 mobiloperatörer ställt sig bakom satsningen. Nu har den siffran växt kraftigt.

GSMA: Här är fördelarna med öppna api:er

Under Mobile World Congress i Las Vegas som pågår just nu, meddelade Tele2:s förra vd och GSMA:s nuvarande generaldirektör Mats Granryd att 35 operatörer ställt sig bakom satsningen, jämfört med 21 i februari.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hittills har det släppts standardiserade api:er för bland annat positionering och för nummerautentisering men det är betydligt fler på gång enligt GSMA.

– Målet med Open Gateway är att göra det lättare för utvecklare att ta fram applikationer som fungerar över flera olika operatörsnätverk. Vi vill helt enkelt misnska komplexiteten, säger Henry Calvert, chef för nätverk på GSMA i en intervju med Fierce Wireless.

Enligt Calvert arbetar Open Gateway med operatörna i projektet för att standardisera de kommersiella avtalen mellan utvecklare och operatörer.

Det finns enligt nätverkschefen just nu tre alternativ som vill dra nytta av de öppna api:erna. Utvecklare kan antingen arbeta direkt med mobiloperatörerna och därigenom tillhandahålla sin applikation. Men de kan också använda tjänsteaggregatorer som Ericsson-ägda Vonage och där igenom få tillgång till api:erna. Det går också att gå igenom Azure och Amazon Web Services, eftersom operatörerna kan publicera api:erna på molnjättarnas marknadsplatser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.