Virtual reality-tekniken (vr) är egentligen inte särskilt ny – de första tillämpningarna kom redan på 60-talet – men det är först nu som anses den tillräckligt mogen för att börja användas på kontoret, bland annat för att träffa och samarbeta med kollegorna i virtuella möten.
Guide: 4 vr-/ar-headset för framtidens digitala möten
guide Tekniker som augmented reality och virtual reality kan revolutionera digitala möten och modernt samarbete. Här är fyra headset som passar för proffs.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Tillsammans med den närbesläktade ar-tekniken (augmented reality) som används för att blanda verklighet med digitalt innehåll är det här något av det mest intressanta som händer på teknikområdet just nu. Exempelvis ligger Cisco långt framme med en teknikplattform som ska möjliggöra holografiska möten, där du kan granska och interagera med virtuella produkter tillsammans med kollegorna.
Vi har samlat fyra headset som passar för professionell användning i guiden nedan, däribland Apple Vision Pro, som dock inte finns tillgänglig på den svenska marknaden riktigt ännu.
Apple Vision Pro
Få kan ha undgått att Apples vr-headset började levereras till kunder i USA i början av året, men det är ännu oklart när Vision Pro når den svenska marknaden. Prismässigt ligger Vision Pro på samma nivå som flera andra headset för professionellt bruk. Vision Pro styrs helt med hjälp av handgester och ögonstyrning, något som enligt de första rapporterna fungerar riktigt bra. Batteriet uppges räcka omkring två timmar vid normal användning.
FAKTA:
Upplösning: 23 miljoner bildpunkter.
Synfält: 100 grader.
Övrigt: Byggd kring Apples egen M2-processor och operativsystemet Vision OS. Finns med intern lagringskapacitet på mellan 256 GB och 1 TB och kan användas fristående utan att anslutas till en dator.
Pris: cirka 35 000 kr.
HTC Vive Pro 2
Andra generationens Vive-headset är en beprövad produkt med prestanda som gör den lämplig för professionell användning. Till skillnad från en del andra headset måste Vive Pro 2 kommunicera med basstationer som känner av hur användaren förflyttar sig i det fysiska rummet, något som kan innebära vissa begränsningar. Å andra sidan erbjuder headsetet fördelar som hög upplösning och ett väl tilltaget synfält.
FAKTA:
Upplösning: 12 miljoner bildpunkter.
Synfält: 120 grader.
Övrigt: Kommunicerar med en pc som kör Windows 10 eller Windows 11 och som måste vara utrustad med ett Geforce GTX1060-grafikkort eller motsvarande.
Pris: 15 400 kr (paket med basstationer och handkontroller).
Microsoft Hololens 2
Mjukvarutillverkaren Microsofts ar-headset är utformat för industriella tillämpningar och kan styras med handgester och röstkommandon där du manipulerar 3d-objekt/hologram. Produkten släpptes för fyra år sedan, så räkna med att en nyare version är under utveckling.
FAKTA:
Upplösning: 2,7 miljoner bildpunkter.
Synfält: 52 grader.
Övrigt: Spårning av användarens ögonrörelser, ansluts via bluetooth eller wifi.
Pris: cirka 36 750 kr.
Magic Leap 2
Ett av de headset som Cisco stöder i sin kommande lösning för holografiska möten och en av de mest omtalade ar-produkterna. Tekniken gör det möjligt att interagera med virtuella objekt, vilket är användbart i utbildningssammanhang där man annars skulle vara tvungen att röra sig i farliga miljöer, eller där man vill visa upp och testa olika produkter som är under utveckling.
FAKTA:
Upplösning: 5 miljoner bildpunkter.
Synfält: 70 grader.
Övrigt: Väger endast 260 gram och har en batteridrifttid på upp till 3,5 timmar vid normal användning.
Pris: cirka 33 000 kr