Guide: Det här är fördelarna med Wifi 6

Nätverk Snabbare, effektivare och med bättre prestanda. Den nya generationen av wifi, den sjätte i ordningen, kommer med stora vinster. Här är en miniguide över vad du kan förvänta dig.

Guide: Det här är fördelarna med Wifi 6

Wifi har utvecklats enormt sedan den första utbredda standarden introducerades 1999 (IEEE 802.11b), och för varje generation har prestandan uppgraderats avsevärt. Den nya generationen, som går under den härliga alfanumeriska beteckningen 802.11ax – eller lite lättare: Wifi 6, bygger vidare på den traditionen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Men utöver att ge bättre prestanda – har Wifi 6 ytterligare ess i ärmen. Här reder vi ut de stora fördelarna.

Snabbare wifi

Det här är den stora självklarheten, den nya generationen ger snabbare överföringshastigheter. Och allt lika, om du använder en wifi-router med en enhet – så ökar den potentiella maximalhastigheten med 40 procent jämfört med wifi 5.
Den nya generationen åstadkommer detta genom att ha en mer effektiv datakodning. Detta då chipset klarar av att packa mer data på samma radiovågor.
Därtill så ökar standarden även hastigheten på 2,4 GHz-nätverk. Vilket är viktigt. Även om branschen för det mest hoppat över till 5GHz för att få mindre störningar – så är 2,4 GHz bra för att penetrera väggar och andra objekt. Och i takt med att andra enheter som armbågas om utrymmet försvinner (såsom trådlösa telefoner och baby-monitorer) kommer det här bli mer användbart.

Den senaste versionen av Wifi 6-prylar ska även klara av att kommunicera på 6GHz-bandet vilket ger än högre hastigheter

Längre batteritid

Våra mobila enheter har blivit enormt kraftfulla, och för att se till att maximera batteritiden för dessa har den nya Wifi-standarden sett till att minimera den så kallade target wake time. Det innebär att din mobil, bärbara dator eller annan utrustning inte behöver lägga så mycket kräm på att att prata med accesspunkten. Den senare kan mycket mer exakt brätte när radioenheten ska vara aktiv för att ta emot nästa sändning – vilket sparar energi.
Det här är även en av nyckelfunktionerna för att sakernas internet via Wifi ska bli verkligt kraftfull.

Bättre prestanda på offentliga platser

Ett problem som irriterar enormt är wifi på platser där många använder det lätt blir segt. På kontor eller för den delen bibliotek, flygplatser och caféer ökar frustrationen över varje sekund som går förlorad på att man sitter och stirrar på en enhet som försöker uppdatera en sida eller dylikt.
Det här blir mycket bättre. Intel är en av de som utlovar ”åtminstone fyra gånger högre hastighet” med sina wifi 6-produkter i dessa lägen.

Nätverkseffektiviteten har förbättrats tack vare en process kallad Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA). Denna delar upp en kanal i mindre ”subkanaler” vilket resulterar i att accesspunkten kan allokera bandbredd till olika enheter baserat på deras individuella behov.
OFDMA tillåter samtidig kommunikation med massvis av enheter på samma kanal – istället för att accesspunkten allokerat en enhet per kanal. Vidare förbättras även Mu-MIMO (multi-user multiple-input and multiple-output) på så sätt att det tillåts åtta samtida strömmar både för upp- och nerladdning. Inte nog med att klienten nu samtidigt kan köra åt båda hållen. Det är dubbelt så många strömmar jämfört med dagens MU-MIMO.

Något som även kommer att förbättra effektiviteten i nätet enormt är implementeringen av BSS-färger. Det är ett sätt att identifiera vilka data som tillhör vilket trådlöst nät. Detta innebär att i miljöer där flera nätverk överlappar så kan accesspunkten filtrera bort ovidkommande dataramar – och ha tätare transmission.
Sen ska det sägas, att i takt med att allt fler prylar blir uppkopplade i hemmet så kan det här vara efterlängtat även när man sitter i tv-soffan.

Högre säkerhet

Säkerhet har varit på tapeten länge – inte minst eftersom flera IoT-prylar brister rejält på detta. Och med den nya standarden har Wifi Alliance börjat certifiera produkter som stödjer en ny högre nivå av säkerhet kallad WPA3.
WPA3 ökar skyddet rejält och ska bland annat kunna stå emot så kallade ”lösenords-gissnings-attacker”. Detta är när en hacker fångar in data från din wifi-sändare, tar det till sin egen dator och sätter igång ett program för att gissa lösenord tills det att rätt upptäcks. WPA3 tillåter bara ett försök, sen måste hackern interagera med wifi-enheten varje gång ett nytt försök sak göras – vilket innebär att hackern fysiskt måste vara på plats.
Vidare så kommer det även med en funktion kallad ”forward secrecy” som förhindrar hackers från att läsa gammal data. Det innebär att om en attack lyckas knäcka lösenordet, så kan de inte läsa tidigare data, bara det som skickas för stunden.

Värdeskapande – sänkta kostander

Högre prestanda, effektivt och säkerhet innebär även en viktig sak för företag – läge kostnader. Detta då Wifi 6 även innebär att det blir färre avbrott samt att underhållet blir lägre. Lägg till att medarbetarna får en bättre arbetssituation.
Den högre hastigheten gör även molnet, onlinelagring och datahanteriang både internt och externt än bättre.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.