Guide: Fem 5g-routrar för kontoret

5g Med en 5g-router kan du dra fördel av snabbheten i den senaste generationens mobilnät och dela uppkopplingen med dina kollegor. Vi guidar till fem modeller från olika tillverkare.

Guide: Fem 5g-routrar för kontoret

Operatörerna är i full färd med att rulla ut nästa generations mobilnät och det har redan dykt upp flera 5g-routrar på marknaden som du kan använda för att koppla upp kontoret. En del modeller är konstruerade för att kunna tas med ut på fältet, till exempel när du är på ett kundmöte, och har därför inbyggda batterier. Netgear Nighthawk M5 5G i vår guide är ett exempel på en sådan router.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

De flesta 5g-routrar har stöd för wifi 6-standarden som ger högre säkerhet, bland annat tack vare wpa3-inloggning, och snabbare överföring när flera användare ansluter till routern.

Snart lika bra täckning som 4g

Om du är osäker på hur långt operatörerna har kommit i sin 5g-utbyggnad finns det detaljerad information om detta på deras webbplatser. Men inom några år lovar operatörerna att täckningen ska vara nästan lika bra som den vi förväntar oss av 4g-nätet idag.

Huawei 5G CPE Pro 2

Pris: cirka 5399 kronor exkl moms.
Wifi: 802.11a/b/g/n/ac/ax.
Modemtyp: 4g/5g.
Portar: 2 st gigabit ethernet.
Strömförsörjning: extern adapter.
Storlek: 9x10x18 cm.
Vikt: 600 g.
Kommentar: Precis som Zyxel bjuder Huawei på en stilren, vit tornmodell med inbyggda antenner. Routern har stöd för 5g- och 4g-teknik med överföringshastigheter på upp till 3,6 Gps om du är tillräckligt nära en 5g-basstation. Huaweis router har fullt stöd för wifi 6-standarden och är utrustad med två gigabit ethernet-portar.

Mikrotik Chateau 5G Router

Pris: cirka 4834 kronor exkl moms.
Wifi: 802.11a/b/g/n/ac.
Modemtyp: 3g/5g.
Portar: 5 st gigabit ethernet, usb.
Strömförsörjning: extern adapter.
Storlek: 24x16x4 cm.
Kommentar: Mikrotiks 5g-router har ett klassiskt routerutseende med två breda, svarta antenner som kan ställas till önskad vinkel. Här finns inte stöd för wifi 6, utan endast wifi 5, det som även kallas 802.11ac.

Netgear Nighthawk M5 5G WiFi 6 Mobile Router

Pris: cirka 5990 kronor exkl moms.
Wifi: Wifi 6 (2,4 + 5 GHz).
Modemtyp: 3g/5g, LTE.
Portar: ethernet, usb, extern antenn.
Strömförsörjning: extern adapter, inbyggt batteri.
Storlek: 10,5×10,5×2,15 cm.
Vikt: 240 g.
Kommentar: Netgears portabla router för 5g och 4g har inbyggt batteri med fullt godkänd drifttid och är ett intressant alternativ för dig som vill kunna ta med routern ut på stan. Även övriga tekniska prestanda imponerar, så som stöd för wifi 6, men så är routern också förhållandesvis dyr. Det är smidigt att sköta inställningarna direkt från routerns inbyggda pekskärm.

Zyxel NR5101 5G WiFi 6 Router

Pris: cirka 5159 kronor exkl moms.
Wifi: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 6).
Modemtyp: 3g/4g/5g.
Portar: extern antenn, ethernet, usb.
Strömförsörjning: extern adapter.
Storlek: 10x10x20,5 cm.
Vikt: 600 g.
Kommentar: Stilren pelarmodell som smälter in i din kontorsmiljö och dessutom har stöd för wifi 6-standarden. Det innebär att du kan förvänta dig ett blixtsnabbt trådlöst nätverk med bra räckvidd. Inställningarna görs enklast genom att ladda ner Zyxels egen app till din mobil eller dator. Routern har inbyggda antenner men kan även kompletteras med extern antenn.

Amit IDG780 5G WiFi Router

Pris: cirka 6595 kronor exl moms.
Wifi: 802.11n.
Modemtyp: 3g/4g/5g.
Portar: ethernet wan-port, gigabit ethernet, extern antenn.
Strömförsörjning: poe (via ethernet) eller extern adapter.
Storlek: 13x10x3 cm.
Kommentar: Har ett tåligt skal av metall och är byggd för att klara extrema miljöer – den tål så låga temperaturer som minus 30 grader. Den har även inbyggt stöd för säker vpn-uppkoppling. Routern kan konfigureras till transparent mode, för placering utanför en befintlig brandvägg, och är tänkt att användas tillsammans med externa antenner så att du ska få ut så mycket som möjligt av 5g-nätverket.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.