Guide: Så ska du tänka med wifi 2021

Nätverk När en återgång till kontoret snart närmar sig – även om det säkert inte blir som förut – så är det ett bra tillfälle att se till att man har ett trådlöst wifi-nät i toppklass.

Guide: Så ska du tänka med wifi 2021

Marcus Bäckrud är Sverigechef på HPE-företaget Aruba och han har varit med i flera stora wifi-installationer på svenska företag den senaste tiden. Telekom idag tog hjälp av hans expertis för att göra en guide kring hur man ska tänka med wifi idag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det är perfekt timing för att göra det här nu. Vi är inne i tre spännande teknikskiften som ger stora möjligheter att skapa ett riktigt bra trådlöst alternativ på kontoret, säger han.

De trender han menar är:

* Skiftet från 4g till 5g i mobilnäten som med kortare svarstider och större hastigheter även möjliggör nya integrationsmöjligheter med Wifi-6.

* Steget från wifi5 till wifi6 ger också ökad hastighet, men kanske ännu viktigare är att man i den nya standarden kan hantera mångdubbelt fler enheter samt nya protokoll för att säkra IoT.

* Central mjukvarustyrning av wan (så kallad SD-Wan) letar sig in i fler nätverk – och med SD-Branch är det nu möjligt att managera även till exempel wifi enhetligt.

Lägg dessutom till trenden med ett mer mobilt arbetsliv där man ska kunna arbeta effektivt på kontoret på fler platser än enbart från sin skrivbordsstol.

Fotograf: Tommy Jansson.

– Fortfarande finns det mer att göra kring wifi-uppbyggnad på arbetsplatserna, man måste förstå att för användaren så är trådat inte längre ett alternativ. Användaren är van vid trådlöst och om man inte inser det kan diskrepansen bli lite problematisk, säger Marcus Bäckrud.

Så var börjar man då?

Marcus Bäckrud säger att ett bra första steg är att tänka lite större. Det handlar inte längre bara om att sätta upp accesspunkter på rätt ställe.

Nätverken du använder, är en del av ditt företags digitalisering och är avgörande för verksamhetsnära utrustning (alltså IoT), molnapplikationer och distansarbete.

– Framför allt om du är på ett större bolag så är det här man behöver börja. Kvalificera leverantörer som har möjlighet att göra resan tillsammans med er. När man väljer leverantör så behöver både det korta och långsiktiga perspektivet spela in, det viktigt att man försöker framtidssäkra den så bra man kan – brist på funktioner och flexibilitet kan snabbt bli dyrt när interna eller externa förutsättningar ändras. Även hur ni planerar att konsumera it-tjänster spelar in.

– Wifi som tjänst, alltså att du köper in nätverket som en tjänst där du betalar för det du använder, växer väldigt mycket. Det är standard idag för större bolag där it-avdelningarna lägger sin tid på annat, säger Marcus Bäckrud.

Gartner, Forrester, IDC med flera är alltid bra på att ge en första översikt – Marcus tipsar att om man inte har tillgång till rapporterna själv, så brukar leverantören ha möjlighet att förmedla dessa.

– Rent generellt kan man säga att ju enklare lösning man vill ha ju fler leverantörer är aktuella. Det basala klarar alla av på ett bra sätt, men när det kommer till säkerhet, flexibilitet, kvalitet så smalnar antalet möjliga leverantörer av.

Nu har vi pratat ganska mycket strategi. Ska vi gå över till lite mer teknik? Hur ska man tänka med accesspunkter?

– En analys av ytor, material och en tydlig planering och mätning av täckningen är A och O. Idag kopplar vi både upp användare och IoT trådlöst vilket innebär att design kring hanteringen av dessa och tillgång till rätt information blir viktigt. Sedan förflyttar vi kontoret från en fysisk plats till flera – när fler får möjlighet att arbeta hemifrån. Att kunna erbjuda samma säkerhet och tillgång till informationen i hemmet som i kontorsmiljön är mer eftertraktat idag.

– Sen kan accesspunkterna användas till mycket mer än bara wifi idag. De blir en hubb och möjliggör nya tjänster när vi kopplar samman användare och IoT, vilket ger andra upplevelser och smarta kontor, hem och butiker.

Många pratar om att 5g kan ersätta wifi, medan wifi-branschen talar om att 5g och wifi kommer att komplettera varandra i många år framåt. Hur ska man tänka här?

– 5g är fortfarande otroligt tidigt i utvecklingen. Jag tycker att man ska utvärdera 5g för sin verksamhet, men man ska tänka utifrån de klassiska use casen som är makro-deployments där man behöver anslutning över större områden. Jag är övertygad om att wifi kommer att fortsätta dominera mikro som framför allt är inomhus och begränsade utomhusmiljöer så långt fram som man kan blicka, säger Marcus Bäckrud och fortsätter:

– En viktig sak här att ha koll på också är att wifi-generationerna är bakåtkompatibla vilket 5g inte är. Även utomhus kan det därför bli svårt i vissa fall, till exempel kommuner med publikt wifi kommer ha svårt att gå mot 5g vilket skulle minska jämlikheten och allmän tillgång till internet för användare som inte har 5g-enheter.

Ska jag välja wifi6 som också är ganska tidigt i utvecklingen?

– Man bör i alla fall ha en plan för att gå över till wifi6. Det man kan säga från från vårt perspektiv är att vi rekomenderar wifi6 i alla lägen. Men det finns kunder i komplexa miljöer som givetvis behöver planera införandet av wifi6 i flera steg. Där stöttar vi gärna.

Och så den viktiga frågan om mjukvarustyrning. Ska jag idag satsa på en SD-branch-lösning för mitt wifi?

– Vi pratar mycket om att minska separationen av infrastruktur för att få ut det mesta av miljön. SD-Branch tar ett helhetsgrepp om wifi, lan och wan vilket i sin tur förenklar och effektiviserar i flera led.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.