Guide: Så ska företag välja rätt mobil till rätt roll

Telefoni Fritt val av mobil, bara budgetalternativ – eller något mitt emellan. När det kommer till telefonval för företag är det inte alltid lätt att hitta rätt. Så hur ska man göra? Här är expertens råd.

Guide: Så ska företag välja rätt mobil till rätt roll
Christian Sandenskog, kategorichef på Tre

En telefon är i dag ett av grundverktygen för de flesta i sitt arbete. Oavsett om det är för att kommunicera med – eller för att se de senaste företagsuppdateringarna alternativt sitt schema. Men hur ska man som företag göra för att tillgodose sina medarbetares behov samtidigt som man försöker hålla nere kostnaderna?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telekom idag ställde frågan till Christian Sandenskog, expert på området och kategorichef på operatören Tre.

Så vad är då det första steget, vad är det han tycker att man ska tänka på?

– Jag skulle säga att det viktigaste är att man börjar med att identifiera sitt behov, säger han.

Med det menar Christian att företag ska tänka igenom vad de förväntar sig att anställda ska använda mobilen till. Är det enbart för att kunna bli nådda, eller ska den kunna köra tyngre applikationer och appar som är verksamhetskritiska?

– Vad mobilen används till är mer styrande än priset. Har du en app i företagsverksamheten som kräver en viss prestanda kommer det diktera vilken mobil du ska använda snarare än priset. Om man köper in enklare mobiler och det handlar om en tung app kommer det bli problematiskt, mobilen känns seg och det ger i sin tur ingen bra användarupplevelse, säger han.

Christian Sandenskogs mobiltips

Mobiler till verkstad/produktion

Budget: Samsung Xcover-serien
Mellan: Iphone 11
Premium: Sony Xperia 1 II

Mobiler till Kontor/administration

Budget: Sony Xperia L4
Mellan: Samsung S20 FE
Premium: Iphone 12 Pro/12 Pro Max

Mobiler till resande säljare/ fältet

Budget: Iphone SE
Mellan: Sony Xperia 5 II
Premium: Samsung Note20/Note20Ultra

Använd företagsportal

Därtill är även säkerhet något som man måste ta hänsyn till. Utöver att försöka styra det i policy så måste man även tänka in hur det hela ska skötas på mobilen.

– Det är viktigt att försäkra sig om att företagets information inte sprids. Det finns många lösningar just för mobiler om att en del av telefonen är inlåst i en separat och krypterad del som inte delas med resten av mobilen. Det här är något som stöds av många, men inte alla modeller. Ett enkelt sätt att garantera säkerheten är att man använder sig av en företagsportal i mobilen. Där ger man den administratörsåtkomst och kan då bestämma hur kommunikation ska ske via mobilen.

Utöver det finns det andra saker som styr vilka mobiler som kan vara aktuella – och som kan göra att vissa mobiler får strykas från listan.

– Jag skulle även säga att situationen även avgör. Tar vi en verkstad som exempel kan det kännas viktigt att ha en mobil som håller. Då pratar vi ip-klassning och tålighet. Det kan även vara så att man där behöver fotografera och då måste mobilen ha en bra kamera som klarar av rådande ljusförhållanden. Att då sitta fast med en mobil som tar bilder som om det vore 90-talet håller inte, säger Christian.

Erbjud val – men inte för många

Men om nu inte pris ska vara det främsta riktmärket, hur ska man då styra vilka mobiler som företaget köper in – och hur ska man tänka kring att medarbetare har vissa preferenser och önskemål?

– Det finns flera vägar att gå. Om man låter anställda välja helt fritt är fördelen att alla blir nöjda med mobilen de väljer. Nackdelen är att kostnaden ofta skenar iväg. Vad vi ser är att företag som väljer att begränsa valmöjligheterna även får ner priset. Så det är mitt främsta råd. Gå till din operatör eller återförsäljare och fråga om man kan få ner priset om man tar färre val i det långsiktiga framtida samarbetet.

Dock får man enligt Christian inte vara allt för drakonisk i att dra ner på valalternativen.

– Det är viktigt att erbjuda flera operativsystem. En risk är att om man tvingar på ”fel” operativsystem på sina anställda gillar de inte företagsmobilen. Det kan göra att den används mindre vilket i sin tur kan leda till att privatmobilen används istället, vilket då kan leda till säkerhetsbrister. Så för att summera det hela: Många val kan bli dyrt men ger nöjda anställda och i andra ändan se till att ha minst två alternativ så att man täcker båda operativsystemen – då kan det bli kostnadseffektivt.

Leasing allt vanligare

En annan fråga just kring kostnadseffektiviteten rör driftsäkerhet och så kallad TCO (total cost of ownership).

– Här tycker jag man återigen ska titta på användningsområdet. Vad är det för arbetsmiljö mobilen ska användas i? Är det mycket maskiner man kan smälla i ska man kanske erbjuda ett heltäckande skal. Jobbar man med anläggningsarbete ska man ha skydd som klarar det. Kontorsarbete kanske inte innehåller liknande risker, men då kanske man ska erbjuda ett mindre silikonskydd som gör telefonen lättare att hantera.

– Om man tittar på TCO finns det leasingalternativ där man byter mobil var- eller vartannat år. Det här är en kostnadsfråga, men den säkrar att man alltid har moderna mobiler – och du behöver inte köpa nya. Det här är något som blivit vanligare på senare år, framförallt eftersom mobiler numera har blivit så dyra – men även för att miljötänket är mer aktuellt.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.