Så väljer du rätt headset till företaget

guide Det finns många olika faktorer du måste väga in när det är dags att upphandla nya headset. Vi har kartlagt de senaste trenderna och pratat med experterna.

Så väljer du rätt headset till företaget

Vi är många som tillbringar en stor del av arbetsdagarna med ett headset på huvudet. Den allt mer förfinade anc-tekniken (active noice canceling) har gjort det möjligt att jobba fokuserat i miljöer med störande bakgrundsljud, vilket är en realitet på många arbetsplatser idag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
 • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
 • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
 • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Men vilka är de viktigaste framstegen som sker på headsetområdet och vad ska du tänka på när det är dags att upphandla nya headset? Vi har kartlagt de senaste tekniktrenderna och bett experterna på Logitech att komma med sina bästa tips.

Företagsanvändare har i regel några grundläggande krav på sina headset. De ska ha en robust konstruktion och därmed klara intensiv användning, samtidigt som de ska ha tillräckligt hög komfort för att kunna bäras större delen av arbetsdagen.

Benny Andersson, marknadschef på Logitech i Sverige, råder dock headset-spekulanter att först och främst utgå från den mjukvarumiljö man arbetar i på dagarna:

– Utgå från den videoklient som medarbetarna faktiskt använder mest, oavsett om det är Microsoft Teams, Zoom, Google Meet eller något annat, och välj ett headset som är certifierat för just den plattformen.

Ett certifierat headset säkerställer att man får en tillförlitlig lösning som dessutom kommer att fortsätta fungera bra tillsammans med mjukvaran även i framtiden.

– Det sker en explosionsartad utveckling på mjukvarusidan hos Microsoft, Zoom och Google och om inte headsetet är certifierat är det risk för att du går miste om funktionalitet, bland annat i form av nya ai-funktioner, förklarar Benny Andersson.

Benny Anderssons andra råd är att se headsetet som en potentiell möjlighet för arbetsgivaren att öka medarbetarens produktivitet och motivation. Här är det viktigt att välja en produkt som är anpassad till individens arbetsbehov och arbetsbeskrivning. Men det är lika viktigt att välja ett headset som medarbetaren upplever som bekvämt och som kan användas under långa arbetsdagar.

– Ge en möjlighet att välja utifrån personliga preferenser, exempelvis om man helst vill ha en on ear- eller over ear-modell, säger Benny Andersson.

Förutom ovan nämnda on ear och over ear, så finns det också så kallade in ear-headset på marknaden. Vilken av dessa man ska välja är i mångt och mycket en smaksak, men i regel är over ear-modeller lite tyngre men samtidigt mer effektiva när det gäller att stänga ute omgivningen. In ear-modellerna kan upplevas som obekväma om man bär dem under längre tidsperioder och saknar av förklarliga skäl en mikrofonbom som kan fällas ut. On ear, där kåporna inte täcker öronen helt, är i de flesta fall tillräckligt effektiva när det gäller att stänga ute störande ljud, och är dessutom mindre och lättare än over ear-modellerna.

Glasögon kan ställa till det

Förutom att vi har olika huvudformer, som gör att vi kan uppleva vissa headsetmodeller som mer eller mindre bekväma, kan glasögonbärare ställa specifika krav på sitt headset. En del modeller är svåra att kombinera med glasögon eftersom de riskerar att klämma åt över skalmarna. Här måste slutanvändaren ges möjlighet att testa ett par olika modeller för att se vilka som passar.

När ordet går över till Martin Jarmteg, som är teknisk expert på Logitech, lyfter han fördelarna med headset som har nedfällbara mikrofoner. Det säkerställer att mikrofonen placeras nära munnen vilket leder till högre ljudkvalitet. Ju bättre signal mikrofonerna plockar upp, desto bättre blir resultatet när den anc-funktion som finns inbyggd i många headset ska bearbeta den.

När det gäller just anc-tekniken, som står för active noice canceling, så har den utvecklats i raskt takt de senaste åren. Idag återfinns den även i lite billigare headset och många ser den som en sjävklarhet när det är dags att upphandla headset.

Här kan det vara värt att ha i åtanke att anc inte är någon standard utan endast ett samlingsnamn för flera olika tekniklösningar som kan användas för att avlägsna störande bakgrundsljud. Det innebär att det kan skilja sig stort mellan olika leverantörers anc-funktionalitet. Idag fungerar dock många av de headset som är försedda med anc-funktionalitet mycket bra, både när det gäller att isolera användarens röst och att stänga ute störande ljud i den omgivande arbetsmiljön.

Benny Andersson berättar att anc-tekniken fortfarande utvecklas snabbt och att ai-tekniken blivit en viktig del av detta. I ett av Logitechs senaste headset, Zone 2, är ai integrerat direkt i hårdvaran, samtidigt som Teams-mjukvaran förses med allt mer avancerade ai-funktioner.

– Det kommer funktionalitet som gör att Teams kan förstå att det är du som pratar, vilket gör att alla andra röster kan plockas bort. Här jobbar Microsofts mjukvara i kombination med vår hårdvara och det visar återigen att det är viktigt att ha ett certifierat headset.

Kan byta ut delar som slits

På Logitech lyfter man också vikten av att prioritera hållbarhet, inte bara för sina headset utan för hela produktsortimentet. På headsetet Zone 2 Wireless kan man byta ut olika delar allt eftersom de slits, till exempel nya hörlurskuddar eller batterier.

– Även om headset i mångt och mycket är en förbrukningsvara så ser vi att allt fler vill få produkterna att leva så länge som möjligt, speciellt vid offentliga upphandlingar. För Logitech har engagemanget för miljöfrågan och social hållbarhet varit en viktig del i vår stretegi under många år, alltifrån hur vi tänker när vi tar fram nya produkter, att de skall ha så liten miljöpåverkan som möjligt, till att vi säkerställer att vi har schyssta förhållanden i våra fabriker, säger Benny Andersson.

En annan trend som Logitech-experterna lyfter är att många it-avdelningar vill få större kontroll över de enheter och tillbehör som används inom organisationen. Under coronapandemin blev headset snabbt en storsäljare och slutanvändarna fick stort ansvar för att själva hantera sina enheter.

Med hjälp av centrala system för managering kan man idag hitta en balans mellan säkerhet och den frihet som ger möjlighet att själv ställa in produkterna utifrån personliga preferenser. Idag erbjuder alla tillverkare av headset egna appar, där du kan komma åt lite mer avancerade produktinställningar, men Logitech erbjuder också sin Sync-plattform, där it-avdelningen kan managera olika slags utrustning från centralt håll. Det kan till exempel handla om att säkerställa att mjukvaruuppdateringar kommer från den riktiga tillverkaren och att man kan styra när installationen ska göras i företagets alla headset.

Här bör du undersöka vilka möjligheter till central administration som headsettillverkaren kan erbjuda. Inställningsmöjligheterna kan också variera stort beroende på hur avancerad själva headset-modellen är. I regel finns det också möjlighet att från manageringsverktyget finjustera vilka inställningar som slutanvändaren ska kunna göra på egen hand.

Ytterligare ett ställningstagande man måste göra i valet av headset är om det ska vara trådlöst eller försett med en sladd. Traditionellt sett har trådade headset varit ett mer prisvärt alternativ, men här ser Benny Andersson att marknaden utvecklas i en ny riktning:

– När man ska utrusta många med certifierad utrustning så har man oftast låst sig till trådat eftersom det är billigare. Men min framtidsspaning är att vi under den andra halvan av 2024 kommer se en explosion av trådlösa lösningar till en mer överkomlig peng.

När det gäller trådlöst har valet ofta stått mellan dect eller bluetooth, men även här sker det en förändring som drivs på av teknikutvecklingen och som innebär att bluetooth blir allt mer tillförlitligt. Bluetooth-standarden förändras kontinuerligt, vilket innebär att risken för störningar i kontorsmiljön blir allt mindre.

Om du väljer ett bluetooth-headset, säkerställ att det kan ansluta till flera olika enheter samtidigt, exempelvis en smartphone och din dator.

Trådat bästa alternativet i vissa roller

Det finns dock yrkesroller där ett trådat headset är det bästa valet. Det kan till exempel handla om medarbetare i ett kontaktcenter som sitter med headset på huvudet under i princip hela arbetsdagen. Det är också ett säkrare alternativ om man vill minimera risken för driftstörningar i samband med kritisk verksamhet.

Teknikutvecklingen märks också på batterisidan. I takt med att hela samhället genomgår en elektrifiering blir även de batterier som används i headset allt bättre. Det innebär att du inte behöver ladda dem lika ofta, inte ens med de mest avancerade funktionerna aktiverade.

– Med vår produkt Zone Wireless 2 har vi en taltid på 15 timmar med anc-funktionen och personliga eq-inställningar igång. Nu klarar man nästan två hela jobbdagar på bara en laddning, säger Martin Jarmteg.

Tänk på det här när du ska upphandla headset till företaget

 • Låt användarna välja mellan några olika headset om budgeten tillåter. Komfort och passform kan skilja sig åt mellan olika individer.
 • Välj en modell som är certifierad för att användas i er mjukvarumiljö. Det är viktigt för att säkerställa en optimal funktion idag och i framtiden.
 • Hur stort är behovet av anc-funktion? Om användaren ofta befinner sig i miljöer med störande bakgrundsljud är detta förmodligen en självklarhet.
 • Utfällbar mikrofonbom gör i regel att din röst plockas upp mer effektivt och att tydligheten i samtalet ökar.
 • Vilka möjligheter finns det för central managering av företagets headset? It-avdelningen vill ofta ta kontroll över säkerheten och vilka funktioner som användarna själva ska få möjlighet att ställa in.
 • Undersök om produkten har inbyggd funktionalitet för att skydda användarens hörsel.
 • Trådat eller trådlöst? Du kommer billigare undan med en trådad modell, men många användare uppskattar den frihet som ett trådlöst headset ger. I vissa yrkesroller, till exempel i ett kontaktcenter, finns det dock stora fördelar med en trådad modell.
 • Om ni överväger att välja ett trådlöst headset, undersök hur lång batteridrifttiden är och hur lång tid det tar att ladda batteriet fullt när det tar slut.
 • Headset är i många fall en kostsam investering, särskilt om man väljer en premiummodell. Om du tillbringar mycket tid på resande fot kan det vara läge att välja ett headset som går att fälla ihop eller som kanske kommer med ett fodral för säker förvaring.
 • Tänk hållbart och välj ett headset som kan kompletteras med reservdelar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.