[Detta är en artikel från Telekom idag nummer 8/2014]
Sneglar ni på att skapa en företagsintern applikation? Sitt inte på den egna kammaren och bygg appar du tror fyller ett behov hos medarbetarna. Det ger väldigt sällan den effekt och de positiva resultat du eftersträvar. Som med mycket annat handlar det om att göra ett bra förarbete där ni tar reda på vad användarna verkligen behöver, och sedan sätta igång en process.
– Att tidrapportera, ha kalendersynk och mejl i mobilen kanske ökar produktiviteten något, men det är inte en värdeökning som genererar stor return of investment. Det gäller att hitta de verkligt värdeskapande mobila användningsfallen om man vill nå långt, menar Reza Assareh, mobilstrateg och affärsansvarig på Screen Interaction.
Släpp teknik-sargen
Det han syftar till är de fall då den mobila lösningen innoverar processer, affärsmodeller eller kunddialogen. Det sker inte uteslutande på it-avdelningen. Snarare hittar man fallen ute i organisationen då man investerar tid i att undersöka användarnas miljö och sneglar dem över axeln för att få full insikt i deras tankebanor och processer.
Reza menar att det är av yttersta vikt att göra grundarbetet innan en enda rad kod är skriven:
– Generellt är it-avdelningen dålig på just detta. Här gäller det att släppa tekniken och ta användarperspektiv. It-avdelningen måste börja tänka på medarbetarna som sina viktigaste kunder – that’s when the magic happends.
Hitta behoven
Biltillverkaren Henry Ford lär ha uttalat det klassiska citatet: ”Om jag innan T-Forden hade frågat människor vad de ville ha, hade de svarat en snabbare häst.” Kanske låter det konstigt att inte bara fråga ut användarna om vad de vill ha, men så är det. Försök istället följa dem och hitta behov som finns dolda i deras beteenden.
Det som ibland sätter käppar i hjulen för god användbarhet är dess lite mer samvetsgranna syskon: nämligen säkerheten. En applikation med känslig företagsdata måste så klart vara tillförlitlig, men ha i åtanke att för mycket säkerhet kan ta död på användarupplevelsen. Och en mobil tjänst som ingen orkar logga in på är pengar slängda i sjön. Sensorer och och fingeravtryck kan vara smartare sätt att få igång användarna.
Peta in i detaljer
Reza Assareh pekar också ut den hemliga ”lösningen” på de flesta användarproblemen, och den stavas testning.
– Det glöms nästan alltid bort, men ju tidigare desto bättre – och billigare! Detta är grunden för god användbarhet och ger förstahandsinformation om funktionaliteten. Finns logiken och konceptet kan man göra en knapp lite större i slutet, det tar ungefär en timme. Men en applikation utan god användbarhet är helt värdelös.