Varningen: Hackare utnyttjar ChatGPT på nya sätt

säkerhet Forskningsavdelningen på Check Point Software varnar för falska webbplatser som sprider skadlig kod.

Varningen: Hackare utnyttjar ChatGPT på nya sätt

Just nu pratar alla om artificiell intelligens och tjänster som ChatGPT. Givetvis ser illasinnade cyberkriminella möjligheter att dra nytta av detta.

Check Point Softwares egen forskningsavdelning har tidigare sett att cyberkriminella använder sig av ChatGPT för att ta fram skadlig kod, men nu har man också upptäckt flera fall där en webbplats som utger sig för att vara ChatGPT i själva verket är utformad för att sprida skadlig kod till besökarnas system.

Enligt säkerhetsföretaget har det skapats drygt 13 000 nya domäner som är relaterade till ChetGPT eller OpenAI under perioden januari till april 2023. Av dessa har en av 25 varit skadlig eller potentiellt skadlig.

Användaren lockas på olika sätt att lämna ut känsliga uppgifter eller ladda ned potentiellt skadliga filer och Check Point tror att de skadliga webbplatserna har fått tiotusentals besök under början av 2023.

– En av de vanligaste teknikerna som används inom nätfiske är look-a-likes eller falska domäner. Domänerna är designade för att se legitima ut men har ofta små stavfel eller avvikande ändelser som kan avslöja dem, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.