Hälften av svenska företag finns på sociala medier

UC Nära hälften av de svenska företagen finns idag på någon typ av sociala medier. Men skrämmande få ha en policy. Och att använda sociala medier för att involvera kunder i utveckling av varor och tjänster är än mer ovanligt, visar siffror från SCB.

Bland de stora företagen, 250 anställda eller fler, använder 69 procent någon typ av social media. Det kan till exempel röra sig om Facebook eller Twitter. Trenden för de mindre företagen ser ut som den gjort tidigare: Ju mindre företag – desto färre använder sociala medier i verksamheten.

Det visar Statistiska centralbyråns årliga undersökning ”Företagens användning av it 2013”.

Olika syften

Det vanligaste orsaken till att använda sociala medier på jobbet är att utveckla företags varumärke och för att marknadsföra produkter. Näst vanligast är att ta del av kunders åsikter.

När det kommer till innovation av tjänster och varor samt samarbete med andra företag används sociala medier sparsamt. Det är dock vanligare att svenska företag använder plattformarna för samarbete med affärspartners än för att involvera kunder i utvecklingen eller innovationen av varor och tjänster. Branscherna är som bäst på detta är information/kommunikation, hotell och restaurang samt, kanske inte helt överraskande, it-sektorn.

– Det är första gången vi har med frågan om hur företag använder sociala medier på olika sätt, säger Matthew Carter, statistiker på Statistiska centralbyrån.

Få med policy

Av de små företagen har 13 procent en policy för hur man ska agera på sociala medier. De stora företagen ligger så klart i framkant med 48 procent.

Företagare i Island, Malta och Irland ligger i framkant när det gäller användandet av sociala medier. Sverige kommer på sjätte plats.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter