Hälften berättar sin pin-kod för andra

En tredjedel av smartphoneanvändare har ingen pin-kod till sin enhet och hälften av de som har ett lösenord delger gärna det till andra. Det visar en undersökning som McAfee gjort.

Hälften berättar sin pin-kod för andra
Foto: Stcok.xchng

Få, 30 procent, skyddar sin smartphone eller läsplatta med lösenord, och gör man det finns även en risk att man har har lösenordet lagrat på sin enhet. Det visar en ny, global undersökning som it-säkerhetsföretaget McAfee gjort. 3 000 användare ingick i undersökningen som visar att många är rätt aningslösa i hur mycket man bör skydda sin personliga enhet.

Lösenord i mobilen

Bland annat så har 55 procent berättat sin pin-kod för andra och 15 procent har lagrat lösenord på den egna mobilen, ofta under anteckningar.

– Användare verkar ha vaggats in i en falsk trygghet och övertygelse om att dessa enheter är fria från säkerhetsrisker. Det är helt tvärtom! Cyberkriminella är superduktiga på att hitta vita fläckar, och nu när vi blir allt duktigare på att skydda våra datorer och nätverk, blickar dessa ligor mot den mobila världen där dörren fortfarande står vidöppen, säger Fredrik Möller, chef för McAfee i Norden och Baltikum.

Endast 20 procent backar upp sin data i fall att mobilen eller surfplattan skulle tappas bort eller bli stulen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.