Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hans kunder efterfrågar en hållbar teknikutveckling

Hållbarhet Många tillverkare arbetar med ”schemalagt åldrande”, där teknikprodukter bara ska hålla så pass länge att nya hinner utvecklas. Med Toughbook går Panasonic mot strömmen – och allt fler företag satsar på hållbarhet.

Hans kunder efterfrågar en hållbar teknikutveckling
Panasonic

Toughbook är Panasonics sortiment av stryktåliga datorer och plattor som erbjuder en utökad livslängd. Konceptet har 20 år på nacken, men incitamentet för att överge slit och släng-mentaliteten har aldrig varit större. För många av dagens företag är produktens miljöpåverkan en lika viktig faktor som prislappen.

– Komponenterna kommer från jordens tillgångar och vi har bara de resurser vi har. Alla företag har behov av att tjäna pengar, men allt fler blir också medvetna om det ansvar de har för jorden. De tittar inte bara på investeringskostnaden utan väger även in miljöaspekter, säger Stefan Pettersson, Nordenchef för Panasonic Toughbook.

Byggda för fältarbete

Hans produkter riktar sig till professionella i fältarbete, från poliser till gruvarbetare. Enheterna ska vara stöttåliga, klara regn och nordiska skiften mellan värme/kyla. Integrerade extraantenner på enhetens kortsidor säkerställer en god konnektivitet mot 4g, wifi och blåtand.
Digitizer-skärmar innebär att man kan jobba med tryck även med handskar, eller använda penna. Skärmarna har polariserande filter och en bakgrundsbelysning på 800 nit – att jämföra med 300 nit för en vanlig kontorsprodukt.

Stefan berättar att Toughbook-kunderna är ute efter en lång produktlivscykel. I snitt använder de sina enheter i 5-6 år. Komponenter tillverkade i mindre serier innebär givetvis att enheterna får ett högre pris, men sett över tid behöver det inte betyda högre kostnader.

– Talen för vår produktivitet ligger runt 98,5 procent. Då handlar det om fabrikationsfel på hårdvaran. Jag har kunder med 10 000 enheter som är nere på 1 procent, alltså en produktivitet på 99 procent, säger han.

Vill utöka gör det själv-principen

Dagens problem är inte att mjukvaran hinner bli omodern – det är batterierna som är den svaga punkten, och på samtliga Panasonic-produkter kan man byta batterierna själv. Nordenchefen hoppas att gör det själv-principen ska kunna utökas till fler områden.

– Något som man skulle kunna tänka sig är att bygga produkter mer modulärt. Exempelvis skulle man kunna byta ut enbart processor delen medans övriga komponenter finns kvar. Idag kan vi byta storlek på lagringsmedia, expandera minne med mera, säger han.

Han konstaterar att tekniken i batterier kommer bli bättre. I dag förkortas livslängden radikalt om man hela tiden laddar batterierna till 100 procent, för det stressar sönder battericellerna.

– Därför har vi lagt in en funktion som gör att batterierna aldrig laddas mer än 80 procent av sin egentliga förmåga, även om indikatorn visar 100 procent. På så sätt ökar vi livslängden, och som kund ska du maximalt behöva byta ett batteri på tre år, säger Stefan.

Efterfrågar en långsam teknikutveckling

Bland de som jobbar i fält står snygg design inte högt på dagordningen – köparna är den raka motsatsen till vanliga konsumenter. Toughbook måste bland annat se till så att teknikutvecklingen inte går för snabbt. Ett exempel är Panasonic CF-19 som har använt samma tillbehör i 14 år.

– Det är ganska unikt i den här branschen. Det tryggar också den investering som kunden har gjort. Där skiljer sig Panasonic mot övriga it-tillverkare, säger Stefan Pettersson.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter