Hänvisningsuppfinnare får rätt till ersättning

Hänvisningssystem Drygt 30 år efter att fyra ingenjörer på Televerket konstruerade det första hänvisningssystemet får de nu rätt till ersättning för sin uppfinning.

I slutet av 1979 förverkligade fyra ingenjörer på Televerket sina idéer i en uppfinning som skulle komma att revolutionera Sveriges växelsystem, skriver Elektroniktidningens nätupplaga.

Den revolutionerande uppfinningen var hänvisningssystemet som sedan dess avlastat både telefonister och telenät hos tusentals svenska företag och myndigheter samtidigt som det gett den den som ringer bättre besked om när personen som inte svarar väntas vara tillbaka. Uppfinningen blev som bekant en succé även för Televerket som tjänade stora pengar på hänvisningssystemet. Det gjorde däremot inte de fyra uppfinnarna. När de begärde ersättning av sin dåvarande arbetsgivare erbjöds de 216 000 kronor vilket de ansåg var på tok för lite. Sedan dess har striden mellan de fyra ingenjörerna och Televerket och sedan ägaren Staten som inte velat betala ut någon ersättning alls. I veckan kom så utslaget i Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar, SNAU: de fyra har rätt till sex miljoner kronor i ersättning för sin uppfinning. Det är det högsta belopp som nämnden någonsin beslutat om.

Om de faktiskt får pengarna är dock inte säkert. Nämndens beslut är formellt en rekommendation och Justitiekanslern kan därför låta bli att betala ut ersättningen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.