Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Här är de största digitala arbetsplatstrenderna

Digitala arbetsplatsen Molnbaserade tjänster, videomöten och ai möjliggör ett platsoberoende arbetssätt.
UClaritys vd kommer till Telekom idag Live. Här får du en försmak av Niklas Olsson Hellströms spaning kring de största trenderna på digitala arbetsplatser.

Här är de största digitala arbetsplatstrenderna

Han är en av föreläsarna på Telekom idag Live den 21 november. Enligt Niklas Olsson Hellström handlar makrotrenderna idag om molnbaserade tjänster som gör det enklare för företag att spara och distribuera information. Detta kan göra arbetet effektivare och smidigare, samtidigt som man sparar på resurser.

En annan trend som man ser idag är ai, bottar och öppna API:er för applikationer. Detta möjliggör exemplevis processautomatisering och möjlighet att skapa logiska flöden. Ett annat exempel är att man kan nyttja videofunktioner direkt i ett webbgränssnitt, istället för enskilda applikationer.

– Detta möjliggör integration på arbetsplatsen och skapar logiska flöden. Trenden är att ai både kan gå in i olika applikationer och kunna utföra processer i dem. Det betyder att man inte behöver gå in i ett specifikt verktyg för att använda ett program. Istället skapas denna process automatiskt, säger Niklas Olsson Hellström vd på UClarity.

Visualisering av information

En annan stor makrotrend är visualisering av information, där digitala möten blivit allt vanligare. Det har visat sig ha stora fördelar gentemot telefonen – man sparar tid eftersom det är platsoberoende, det förhöjer den personliga känslan, och att man även kan visa upp material för varandra.

– Handläggare på banker kan exempelvis guida kunderna till hur man ska gå tillväga med olika ärenden. Detta ökar flexibiliteten när man har möjligheten att visualisera det vi tidigare har gett direktiv om via telefon, säger Niklas Olsson Hellström.

Mikrotrenderna visar på att många av de svenska bolagen inte har förändrat sin digitala arbetsplats lika fort som trenderna. Fokus ligger fortfarande på mobilitet och enhetsoberoende, vilket inte ligger i linje med makrotrenderna.

Svårt för kunderna att hänga med

– Vi ser att det är svårt för våra kunder att hänga med i den snabba utvecklingen. Många är fortfarande fast i den klassiska PC-plattformen och tappar fokus på verksamhetsapplikationerna i den digitala arbetsplatsen. Företagen måste komma bort från det klassiska Office-stödet, säger Niklas Olsson Hellström.

Däremot dyker det upp allt fler privata moln och hybrider på den digitala arbetsplatsen. Stora molnbaserade tjänster får oftast inte med sig all information, medan en hybrid skulle kunna vara mer anpassad till företagets behov.

Samtidigt visar forskning på att rotlöshet kan minska effektiviteten och försämra den personliga kontakten genom digitala verktyg. Den förbättrade tillgängligheten kan också leda till ökad arbetsstress.

Kan bli förvirrade

– Leverantörer säger att kreativitet och produktiviteten löser sig själva, men i själva verket kan kunderna bli förvirrade. Det blir ännu svårare att hitta information när det är sparat på olika platser, säger han.

Potentialen för digitala arbetsplatser är stor. Utmaningen ligger i att välja rätt digital lösning. Därför är det viktigt att förstå vilka mål företaget har så att man vet vilka verktyg man behöver för att ta sig an kommande utmaningar.

– Många leverantörer skulle behöva bli mer transparanta. Så länge man vet behoven och hur man ska tackla dem så finns det en bra chans till en god effekt, säger Niklas Olsson Hellström.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter