Här är de viktigaste artiklarna om 6g

6G Det är ganska långt kvar innan den sjätte generationens mobilnät rullas ut, men redan nu vet vi en del. Här har vi samlat förra årets viktigaste artiklar om 6g.

Här är de viktigaste artiklarna om 6g

5g-utrullningen fortsätter i Sverige och globalt. Även om vi är långt ifrån färdiga med den femte generationens mobilnät skadar det inte att redan nu rikta blickarna mot den sjätte generationen.

Nedan har vi samlat några av de viktigaste artiklarna om 6g-utvecklingen som vi publicerat under det gångna året.

Ericsson: ”Ska skapa en teknologi som passar 2030-talet innan vi riktigt vet hur det kommer att gå med 5g”

Än så länge är det mycket som är oklart med den sjätte generationens mobilnät som förväntas börja byggas ut under 2030-talet. I somras pratade vi med Ericssons forskningschef Magnus Frodigh är forskningschef på Ericsson om läget och möjligheterna med 6g.

Samsung: ”Ganska långt kvar tills vi kan ha Abba i vardagsrummet”

Samsung är en ganska udda fågel bland telekomjättarna. Bolaget är numera rätt ensamma i rollen som en spelare som tillverkar allt ifrån halvledare och basstationer till smarta klockor och telefoner. Nu vill bolaget ta en ledande roll i 6g-utvecklingen.

Nokia: ”Vi har tagit ledningen i ekosystemet kring 6g”

Artificiell intelligens kommer att vara tongivande för nästa generations mobila nätverk. Det säger Peter Vetter, chef för Nokia Bell Labs Core Research i New Jersey.

Telia: ”Finns stora möjligheter”

Även om 6g fortfarande är ganska många år bort pågår redan förberedelser ute hos operatörerna. I somras pratade Telekom Idag med Telias tekniska chef Staffan Åkesson om 6g.

Chalmers-professorn: ”Mycket mer än bara uppkoppling”

I början av juni kom några av världens främsta 6g-experter till Göteborg för att delta på EuCNC & 6G Summit.  Tommy Svensson, professor i kommunikationssystem på Chalmers Tekniska högskola, var ansvarig för årets konferens och berättar för Telekom idag att man lockade knappt 900 besökare från hela världen till Göteborg.

Statlig satsning på 6g-forskning

Efter att regeringens höstbudget presenterats stod det klart att Vetenskapsrådet och Vinnova under perioden 2023-2026 får hundratals miljoner kronor för forskning och utveckling av 6g-teknik.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.