Här är de viktigaste nyheterna i Android M

Android Utvecklare kan nu ladda ner den kommande versionen av Android, som ännu inte fått något sötsaksnamn utan bara tilltalas M. Här är de viktigaste nyheterna i nästa Android.

Här är de viktigaste nyheterna i Android M

Google visade under sin konferens I/O för första gången upp Android M som väntas få skarp lansering någon gång i höst. I Android 5 var det nya gränssnittet en av de riktig stora nyheterna men några större förändringar på det området väntas inte i M. Här är något av det du i stället kan vänta dig.

Smartare apprättigheter

Vad appar får och inte får göra med din telefon är ett trist kapitel i alla tidigare versioner av Android. När du installerar en app är du tvungen att godkänna allt det som appen vill kunna göra eller avbryta installationen. I Android M kommer du istället att få frågan om varje enskild rättighet den första gång appen begär åtkomst. Du kan med andra ord välja att en app inte ska få se kontaktboken även om det kan medföra att appen inte fungerar fullt ut. Du kommer också att kunna ändra rättigheterna för varje app individuellt i efterhand.

Bättre integration med Chrome

Utvecklare kommer att kunna låta sina appar dra mer nytta av webbläsaren Chrome än tidigare. Information som appen vill visa på webben kan öppnas i ett anpassat fönster i Chrome istället för i en intern browser. Därigenom kan man till exempel slippa att logga in på sajter där man redan sparat sitt lösenord i Chrome.

Inbyggt stöd för fingeravtryck

Visst finns det redan Android-mobiler med fingeravtrycksläsare men för att få till det har tillverkarna själva varit tvungna att modifiera operativsystemet. Nu byggs stöd för fingeravtrycksläsare in vilket bäddar för att fler mobiler framöver kommer att kunna låsas upp med tummen då utvecklingsarbetet blir lättare.

Förnyat försök med mobila betalningar

Det har gått trögt för Googles tidigare försök att skapa en digital plånbok, men skam den som ger sig. Android Pay heter den nya lösningen för mobila betalningar som ska ta upp kampen med Apple Pay. Android Pay blir inte unikt för Android M utan ska kunna användas även med telefoner som kör Android 4.4 eller senare och är utrustade med nfc.

Ladda åt båda håll

Med Android M får plattformen stöd för den senaste versionen av usb som kallas typ c. Likt Apples Lightning har den en vändbar kontakt så att den är lättare att få på plats när det är dags för laddning. Det här betyder knappas att alla tillverkare går över till usb-c i ett nafs men de får i alla fall möjlighetern. Ytterligare en fördel är att Google samtidigt bygger in möjligheten att ladda andra elektriska prylar med strömmen från ditt mobilbatteri via usb-kontakten. Det här är något som exempelvis Huawei redan erbjuder i några av sina telefoner. Utmaningen är kanske mest att ha tillräckligt med ström i mobilen för att kunna dela med sig av den.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.