Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Här är Ericssons fem bästa 5g-nyheter

5G I år ska 5g lanseras och Ericsson har på allvar börjat rulla ut tekniken.
Men vilka är nyckelprodukterna – och vad kommer hända i 2018?
Här är de fem viktigaste 5g-nyhterna som teknikjätten ser det.

Här är Ericssons fem bästa 5g-nyheter

Det är länge sedan framtidsdiskussionen skiftade från prat om 4g – till 5g. Men kritiker hävdar att det trots flera år av utveckling fortfarande rör sig om ”mer snack än verkstad”. Tidigare i år, på Mobile World Congress (MWC), kontrade Ericsson belackarna och sa att 5g nu är ”open for business”. Men vilken business menar de och vad är då nyheterna?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

David Hammarwall är ansvarig för 5g-radio på Ericsson och för honom är det inget snack om att 5g ”händer” i år. Han berättade att årets MWC innebar massvis av spännande lanseringar – och vilka fem viktiga 5g-nyheter som företaget har.

– Om jag får lyfta fram den viktigaste nyheten så är det att vi har gått ut med vår första 5g-mjukvara. Den är grunden för att vi ska kunna lansera det första kommersiella nätverket, säger han till Telekom idag.

Innebär att man kan smyga in 5g

Mjukvaran är det fundamentala, men Ericssons utvecklingsstrategi innebär även att man har skaffat sig en otroligt bra position inför teknikskiftet.

– Den andra stora nyheten är att vi kunnat kommunicera att hela vår portfölj inom ”Ericsson radio system” är 5g-redo. Den lanserades 2015 och alla efterföljande produkter klarar av den nya tekniken. Det här är väldigt viktigt då det innebär att man kan börja smyga in 5g i de vanliga banden, säger David.

Och att tekniken fungerar parallellt är en viktig dörröppnare som gör att implementeringen kan gå smidigare.

– Tredje stora nyheten är på samma tema och handlar om att vi kan köra momentan spektrumdelning vilket innebär att man kommer att kunna köra 4- och 5g samtidigt, på samma frekvensband, på samma radiokanal. Det betyder enkelt sagt att man kan köra LTE 20 MHz, och rakt ovanpå det kan du köra 5g NR. Sedan låter du resursfördelaren välja om han vill allokera 4- eller 5g till användaren. Då behöver du inte stänga ner LTE för att starta upp din 5g-tjänst, vilket gör att man ganska aggressivt kan rulla ut den nya tjänsten på sitt 4g-nät. Det är som att äta och behålla kakan, säger han.

Street macro en stor nyhet

Även på hårdvarusidan har man nyheter och enligt David är det nya segmentet ”Street macro” en stor 5g-nyhet.

– Vi har en helt ny sida i vår hårdvaruportfölj. Tidigare har vi fokuserat på makro- och micro-produkter. Nu har vi produkter kallade för Street macro – som man kan sätta på gatstolpar och husväggar – men som har macro-lik prestanda. Här har man högre skeduleringskapacitet och uteffekt, men som har en väldigt enkel installation. Nu lanserar vi ett antal produkter för klassisk lågband, men även för millimetervåg.

 Den sista, femte nyheten, är även den en ”hårding”.

– Vår 5g Radio dot, det är ett fantastiskt verktyg för att få täckning inomhus. Den ersätter klassiska antennsystem. Den har bättre skalbarhet och är ett väldigt effektivt sätt att få fram bättre 5g, säger David.

Stark portfölj

Och just dessa fem: färdig mjukvara, 5g-redo radio, momentan spektrumfördelning, Street Macro och 5g Radio dot – ger Ericsson en riktigt vass arsenal att erbjuda i 5g-racet.

– Om man tittar på helheten så har vi en väldigt konkurrenskraftig portfölj. Därtill har vi kraftig hårdvara som vi redan sålt i tre års tid. Att vi då kan få ut detta i och med uppdateringar är fördelaktigt. Tittar vi även på momentan spektrumdelning så är det inte heller någon annan som har talat om det. Där har vi också en fördel av att vara väl positionerade, säger han.

Intresset stort men för olika saker

Men vad är då reaktionerna från potentiella köpare? Enligt David är intresset olika beroende på kunden, men i de flesta fall handlar det om att få igång 5g så fort man kan.

– Att komma igång med sina första lanseringar är det viktigaste. Sen är det regionalt vad man är mest intresserad av. I USA är det millimetervåg medan det i Kina, Korea och Europa är midband som gäller. Och det innebär att det är lite olika radioportföljer som intresserar.

Oavsett var i världen är det dock mobilt bredband som ses som prioriterat.
– Det är ganska tydliga signaler från marknaden att första användningsområdena är förbättrat mobilt bredband. Att leverera högre kapacitet och användarupplevelse. Helt enkelt att ta det ett par steg längre än vad vi kan erbjuda på 4g. Det är vad som kommer att driva den tidigaste utvecklingen. På längre sikt ser vi stor tillväxtpotential inom industrin. I Kina har man inte lika bråttom med en tidig lansering – dock ser man infrastrukturbehovet, och där är industrin otroligt viktig för att driva investering, säger David Hammarwall.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter