Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Här är fördelarna med nya wifi-standarden 802.11ax

Uppkoppling I år smäller det – nästa generation wifi ger entré.
Men vad innebär det att vi växlar upp till ”802.11ax”?
Telekom idag reder ut vilka fördelar du kan förvänta dig av den nya standarden.

Här är fördelarna med nya wifi-standarden 802.11ax

I början av året avslöjade Intel att de under 2018 kommer att ha chip redo som klarar nästa generations wifi. Vi börjar närma oss halvtid på året och lanseringen närmar sig med stormsteg.

Dock är det inte alla som vet vad det kommer att innebära.

Wifi standarden har utvecklats enormt sedan den första utbredda standarden introducerades 1999 (IEEE 802.11b) och för varje generation har prestandan uppgraderats avsevärt. Den nya generationen, som går under den härliga alfanumeriska beteckningen 802.11ax, ska vara snabbare (nära 40 procent högre teoretisk hastighet). Det kan kanske ses som en självklarhet, men den stora förbättringen ligger i att den ska ha bättre prestanda i miljöer där mängder av uppkopplade prylar finns.

För i takt med att IoT breder ut sig så går våra hem från att ha en dator, en tv och kanske ett par surfplattor – till att ha potentiellt ett hundratal uppkopplade saker. Och på offentliga hotspots eller kontor lär det snabbt bli hundratals saker som vill ta del av wifi-nätet.

Enorma effektiviseringar

Nätverkseffektiviteten har förbättrats tack vare en process kallad Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA). Denna delar upp en kanal i mindre ”subkanaler” vilket resulterar i att accesspunkten kan allokera bandbredd till olika enheter baserat på deras individuella behov.

OFDMA tillåter samtidig kommunikation med massvis av enheter på samma kanal – istället för att accesspunkten allokerat en enhet per kanal. Vidare förbättras även Mu-MIMO (multi-user multiple-input and multiple-output) på så sätt att det tillåts åtta samtida strömmar både för upp- och nerladdning. Inte nog med att klienten nu samtidigt kan köra åt båda hållen. Det är dubbelt så många strömmar jämfört med dagens MU-MIMO.

Något som även kommer att förbättra effektiviteten i nätet enormt är implementeringen av BSS-färger. Det är ett sätt att identifiera vilka data som tillhör vilket trådlöst nät. Detta innebär att i miljöer där flera nätverk överlappar så kan accesspunkten filtrera bort ovidkommande dataramar – och ha tätare transmission.

Ytterligare en finess som kommer med 802.11ax är TWT, eller Target wakeup time. Det innebär att batteridrivna enheter kan spara energi genom att gå i dvala om det inte finns något behov för dem.

Kommer ta lite tid

Intel som utlovat att deras chip kommer i år, är trots det varken först eller störst på området. Men kanske det är vad som får stenen i rullning. Räkna dock inte, trots att vissa tillverkare utlovar produkter redan i år – att du kan få full nytta av 802.11ax på en gång. Det kommer att ta ett tag. Ett skäl är att den officiella certifieringen inte börjar förrän 2019. Det innebär att även om du kan få tag i en router som hanterar standarden – måste du även uppgradera datorer och telefoner med chip som klarar det. Och det kommer att ta betydligt längre tid innan de produkterna finns ute.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter