Här är fördelarna med SD-WAN

Nätverk SD-WAN är en nätverksteknik på frammarsch. Experten Daniel Dib ger här Telekom idags läsare råd för att fundera på om tekniken passar ert bolag.

Här är fördelarna med SD-WAN

I förra veckan berättade Telekom idag om en ny undersökning som visar att nordiska företag saknar kunskap om den nya nätverkslösningen SD-WAN.  Förkortningen står för Software-Defined Wide Area Network, vilket på svenska blir mjukvarudefinerade nätverk i ett större område.

Telekom idag mötte upp Daniel Dib efter att han föreläst för svenska it-chefer om möjligheterna med SD-WAN. Daniel Dib är senior nätverksarkitekt på Conscia Netsafe, certifierad designexpert och expert på den nya tekniken.

Vad är det som talar för att SD-WAN slår igenom nu?

– Nu har teknikutvecklingen kommit så långt att man snabbare kan räkna hem investeringarna som behöver göras. Tekniken har stora fördelar i hur man utnyttjar näten. Kvaliteten på internetförbindelser är idag i de allra flesta fall tillräckligt bra för att agera WAN.

Vad är de största fördelarna?

– Kostnaderna kan minska. WAN är dyrt och kan man ersätta dyr MPLS med betydligt billigare internet så sänker det priset. Dessutom innebär tekniken att man kan ha flera operatörer inne samtidigt och välja precis den rätta kvaliteten för just den uppgiften som ska utföras, säger Daniel Dib och fortsätter:

– Mjukvarustyrningen ger också bra verktyg för att routa om vid störningar. Och det finns också fördelar med hur man hanterar säkerheten.

På seminariet som ni på Conscia Netsafe anordnade var det några företag som undrade över fördelarna för svenska bolag. De pratade om att det är svårare att få ekonomi snabbt i lösningen här. Håller du med?

– Det finns marknader där kapacitet i näten är betydligt dyrare och där man snabbare sparar pengar på lösningen. Har man inte verksamhet i de delarna av världen så är det andra parametrar än pris som ska styra valen. Jag tycker att det finns andra värden med denna nya teknik som kan väga upp när att spara pengar inte är den drivande faktorn.

Det finns svenska bolag som är i testverksamhet med SD-WAN och det finns också de bolag som har bestämt sig för att installera det brett. Det är dock viktigt att komma ihåg att tekniken är fortfarande under utveckling och man kan förvänta sig ytterligare framsteg de kommande åren.

– Jag tror att spridningen av tekniken kommer att gå snabbare och snabbare nu, säger Daniel Dib.

Vilka tre råd ger du till bolagen som funderar på att byta till SD-WAN? Hur gör man ett byte på rätt sätt?

– 1) Se över din organisation för det här kommer att kräva ett nytt sätt att arbeta på, de största vinsterna uppnås när man kan etablera en bra struktur och konfigurationsstandard. Vilket också är anledningen att en bra design är så viktigt.

– 2) Gå igenom affärsbehov och inventera system och applikationer och dessas krav på nätet. Se till att den leverantör som skall användas kan uppfylla både affärskrav och tekniska krav. Många fokuserar för hårt på tekniken och glömmer av att det som alltid är målet med ett nätverk är att lösa företagets behov av kommunikation.

– och 3) Jag är lite i part i målet eftersom jag jobbar med design, men det är viktigt att lägga ned tid på att göra en bra design av näten, säger Daniel Dib.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.