Här är första titten på 5g

Mobilnät Knappt har 4g på allvar blivit en realitet för oss användare innan det är dags att börja blicka framåt mot nästa generations mobilnät. Hastigheter på ända upp till 10 Gbit/s och avsevärt högre kapacitet än dagens hägrar men vägen dit är långt ifrån färdigstakad.

Här är första titten på 5g
Per Åhman

[Detta är en artikel från Telekom idag nr 2/2014]

Året efter millennieskiftet publicerades Telekom idags första artikel om det som skulle bli 4g. Nästan precis 13 år senare är det åter dags att blicka framåt på nästa stora steg i mobilnätsutvecklingen.

– Vi börjar ha en vision, men riktigt vad det slutligen kommer att bli är det ingen som vet ännu, säger Miguel Arranz, cto för kinesiska ZTE i norra Europa med glimten i ögat.

Under de närmsta fem åren räknar han och resten av branschen med att det kommer att vara mycket diskussioner om hur en standard ska se ut och vilka tekniker som kommer att ingå. Betoningen ligger på tekniker i plural, ingen räknar med att 5g på samma sätt som 4g-standarden lte kommer att innebära någon helt ny radioteknik. Istället handlar det om att kombinera olika befintliga och kommande tekniker i en gemensam standard.

Många år kvar

Runt 2020 är den magiska milstolpe där alla de stora nätleverantörerna tror att de kan ha sina första kommersiella produkter klara.

– Även om vi inte vet detaljerna tror vi att vi har riktningen klar för oss. Därför skapar vi en grund som vi kan börja implementera i näten redan nu, säger Miguel Arranz.

Det handlar om allt från att kombinera så många radiotekniker som möjligt i samma basstation till dynamisk fördelning av frekvensutrymme mellan 2g, 3g och 4g beroende på belastning. Teknik som gör att mindre av frekvensutrymmet går åt till störningsdämpande dödutrymme är en annan viktig komponent.

För oss användare innebär det att övergången till 5g kommer att bli betydligt mer flytande än den mellan 3g och 4g. Utvecklingspotentialen för lte är fortfarande stor och såväl hastighet som kapacitet kommer att fortsätta att öka med egentlig 4g, lte advanced.

Vad ska vi då göra med den höga hastigheten och kapaciteten när den väl är här? Läs mer på nästa sida…

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.