Här är Galaxy S4

I Sverige blir vi snuvade på Samsungs nya åttakärniga processor men Galaxy S4 är tillräckligt spännande ändå.

Här är Galaxy S4

Som väntat växer skärmen på Samsungs nya toppmodell till nästan fem tum (4,99 för att vara exakt) och bjuder på full hd-upplösning och super amoledteknik. Ändå är bredden det enda yttermått som ökar något, plus en millimeter. I övrigt är måtten oförändrade eller mindre och vikten är ett par gram lägre än för lte-versionen av Galaxy S3. 4g blir för övrigt standard i Sverige vilket är orsaken till att vi missar Samsungs egenutvecklade åttakärniga processor som inte går att kombinera med lte. Istället får vi hålla till godo med Qualcomms Snapdragon 600 klockad till 1,9 gigahertz vilket lär räcka långt det också.

Plåtar fotograf och motiv i ett svep

I huvudkameran har Samsung tryckt in hela 13 megapixlar och den frontmatade kameran har fått 2 vilket räcker för videoinspelning i full-hd. Originellt är att båda kamerorna kan fota samtidigt och bilden på fotografen fälls då in i ena hörnet av bilden.

Jämfört med konkurrenterna håller Samsung även fortsättningsvis en låg profil när det gäller design och bling-bling. Plast är favoritmaterialet och formgivningen lite intetsägande även om tillverkaren övergivit tvålkoppsmodellen från S3 till förmån för lite mer kantighet.

Massor sensorer och nya funktioner

Men även om hårdvaran som minst håller jämna steg med konkurrenternas nya toppmodeller tekniskt är det mjukvaran och de smarta sensorfunktionerna som verkligen sticker ut. Operativsystemet är Android 4.2.2 och ovanpå det Samsungs eget gränssnitt Touchwiz som är sig relativt likt.

Samsung har jobbat vidare med koncepten från S3 och den nya telefonen klarar av att göra en massa saker utan att du behöver trycka på skärmen. Vill du pausa i en filmvisning räcker det att titta bort från skärmen och för att skrolla i text ska du bara behöva göra en vickning med handen när ögonen når de sista raderna. Samsung har också gjort det möjligt att bläddra i bildgalleriet och svara på telefonsamtal utan att röra vid skärmen utan bara svepa med fingret en bit ovanför. Smidigt om fingrarna råkar vara pommes-kladdiga just när det ringer.

Bli en friskare och bättre människa

Funktioner som ska hjälpa till att övervaka och förbättra din hälsa är också en stor grej i Galaxy S4. Tillsammans med lite extra tillbehör kan telefonen mäta blodtrycket, pulsen, räkna steg, väcka dig när du är i rätt sömnfas och en massa annat. Dessutom kan den ge kost och motionsråd. Vem behöver nu en mamma, doktor eller personlig tränare?

Bättre företagssäkerhet

I Galaxy S4 återfinns så klart också Samsungs nya funktioner för att säkra företagsdata och företagsappar, döpt till Knox, vilka presenterades under Mobile World Congress. Mer om Konx kan du läsa i den länkade artikeln här nedanför.

Försäljningsstart blir det redan i april och den billigaste modellen med 16 gigabyte minne kommer då att kosta strax över 5 000 kronor plus moms. Något pris för modellerna med 32 respektive 64 gigabyte minne har Samsung däremot inte släppt ut ännu.

Fakta

Samsung Galaxy S4

Mått: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm

Vikt: 130 gram

Typ: 4g (cat3 upp till 100 Mbit/s)

Skärm: 5 tums S-amoled, 1920 x 1280 pixlars upplösning

Processor: Qualcomm Snapdragon 600, 1,9 Ghz

Arbetsminne: 2 GB

Lagring: 16/32/64 GB + plats för sd-kort upp till 64 GB

Kamera: 13 megapixel med autofokus + 2 megapixel frontkamera

Wlan: 802.11 a/b/g/n/ac

Anslutningar: nfc, mhl 2.0, bluetooth 4.0

Batteri: 2600 mAh

Sensorer: Accelerometer, ljussensor, digital kompass, närhetssensor, gyro, barometer, infraröd sensor för gester, termometer, luftfuktighet.

Operativsystem: Android 4.2.2

Pris: Från 5 400 kronor plus moms

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.