Det är länge sedan som vi började ha videomöten, men det är först på senare tid som mötesformen verkligen har tagit fart. Så vad är det då som driver oss till att digitalisera något så centralt som att träffas? Enligt Thomas Brauner, chef för Lifesize Norden, handlar det mycket om effektivitet. Särskilt när det kommer till tid och kompetens.
– Videomöten gör att du kan nyttja kalendern från åtta till fem. Resor för möten begränsar arbeten väldigt mycket. Du kan även se till att nyttja en specialist som kanske sitter på annan ort och effektivt använda den kompetensen, säger han.
Här är hetaste trenderna för videomötet 2020
Teknik Tidseffektivt, miljösmart och kompetenssäkrat. Videomöten är på stark frammarsch och tekniken letar sig in i allt fler organisationer. Men vilka trender är det som råder? Vi frågade experten Thomas Brauner.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
I en organisation som är stor eller geografiskt spridd är resursvinsterna enorma. Och en bransch som har insett vinsterna är sjukvården.
– Telemedicin är något som ligger långt framme. Man delar information, har utbildningar och kan ta så kallade multidiciplinära beslut. Sjukvården använder videomötet för att lösa problem och de ser stora möjligheter med tekniken. De är en aktör som har varit med och utvecklat området, säger Thomas.
Skolor borde titta på tekniken
En annan bransch som borde kunna göra liknande vinster – men som ännu inte riktigt har realiserat dem – är utbildningsväsendet.
– Det här är något som jag verkligen tror på. De står inför samma utmaningar som sjukvården, med bland annat brist på lärarkompetens. Med videoteknik behöver det inte alltid finnas en fullt behörig lärare i klassrummet, men man kan ändå tillhandahålla den kompetens som behövs. Vidare kan barn som är sjuka eller hemma av annan anledning ta del av utbildningen via video. Dock tror jag att det kommer krävas att lösningen skräddarsys och att tjänsten utvecklas tillsammans med skolan. Tyvärr har skolor inte samma ekonomi som sjukvården – men som jag ser det är den potentiella effekten enorm, säger Thomas.
Men även andra branscher visar intresse och Thomas berättar om ett klädmärke som nu ska använda videomöten för att ersätta kringresande säljare som vid varje kollektion ska göra en turné land och rike runt.
– Tidigare har de behövt ha säljare som åker runt. Men nu kan de ha ett digitalt showroom där designchef, experter och till och med vd finns på plats. Det här ger en helt annan effekt av service och upplevelsen blir starkare, säger han.
4k och ”kvalitetstid”
Men vilka är då de trender som råder. Åt vilket håll är videomötena på väg. Enligt Thomas Brauner är en av de starkaste trenderna kvalitet.
– Numera är skärmstandard 4k, men hittills är det bara en tjänst som levererar detta. Det här kommer i bredd under 2020. Och det ska sägas att skillnaden i bildkvalitet är häpnadsväckande. När man några dagar senare tänker tillbaka till mötet är det svårt att komma ihåg om det var fysiskt eller via video.
Enligt Thomas är dock inte bildupplösning den enda kvalitetsaspekten av videomöten.
– Att få till ett videomöte är ofta mycket smidigare. Eftersom man då bara tar en halvtimme i anspråk istället för kanske en halvdag om folk behöver resa. Sen påverkas även själva mötet av att det går via video. Vi ser att videomötena ofta är väldigt sakliga, konkreta och effektiva i förhållande till ett fysiskt möte. Men med det sagt så ersätts inte verkliga möten helt och hållet. Småpratet före och efter ska man inte förringa, säger han.
Smarta mötesrum på frammarsch
En annan trend som kommer starkt är så kallade smarta mötesrum. Tack vare intelligent mjukvara kan deltagare koncentrera sig på mötet – och tekniken ser till att få inramningen att bli professionell.
– Det här är en jättetrend. De enheter man sätter in bygger på ai. De lär sig rummet och anpassar sig efter mötet. Är du ensam i rummet så zoomar utrustningen in dig så att du syns bättre. När du flyttar dig till whiteboarden så följer den efter, och när du ritar upp ett körschema eller skiss så fångar kameran upp den och delar den med andra. De här smarta kamerorna som har vuxit fram tar mötesupplevelsen till en annan division, säger han.
Thomas berättar även att mötestekniken även ger andra fördelar.
– Kameran talar om vilka rum som nyttjas, vilken del av rummet folk sitter i, vilken whiteboard används och när mötena startar. Den här informationen kan man använda för att styra tillgången på mötesrummen. Och utrustningen är smidig. Vi pratar om en lösning på 5x5x10 cm som gör allt det här jobbet, säger Thomas Brauner